DK Nyt
KL om affaldsplan: Det er helt håbløst
Martin Damm mener, det er urealistisk allerede til nytår at komme med et bud på, hvilke forbrændingsanlæg der skal lukkes.
Foto: KL

KL om affaldsplan: Det er helt håbløst

Selvom forbrændingsanlæg i første omgang får lov at blive på kommunale hænder, frygter KL, at det ender i liberalisering ad bagvejen.
16. JUN 2020 13.10

KL frygter, at regeringens klimaaftale på affaldsområdet ender i en liberalisering ad bagvejen.

Ganske vist fik klimaminister Dan Jørgensen (S) ikke sit ønske opfyldt om, at forbrændingsanlæggene skal omdannes til aktieselskaber og konkurrere mod hinanden. Men KL er usikker på, om nørklede paragraffer og EU-regler i den reviderede aftale alligevel baner vej for en liberalisering.

- Nu skal vi læse os grundigt ind i aftalen, men vi er alvorligt bange for, at vi ender samme sted, som regeringen startede – nemlig en liberalisering af vores kritiske infrastruktur på forsyningsområdet, som affaldsområdet også er en del af. Vi skal have undersøgt det her til bunds, før vi går ind i en aftale med regeringen, siger KL's næstformand Martin Damm (V).

Urealistisk tidsplan

Aftalen betyder blandt andet, at KL bliver pålagt inden jul at udvælge de forbrændingsanlæg, der skal tages ud af drift for at tilpasse affaldsmængden og undgå import af affald til forbrænding fra udlandet. Værkerne skal vælges ud fra, hvilke der forurener mest og er mindst effektive.

Men seks måneder er en urealistisk tidsplan, siger Martin Damm.

- Det er helt håbløst. Det her er enormt komplekst og handler jo ikke kun om bortskaffelse af affald. Regeringen har taget det nemme og givet os det svære. Vi gambler med danskernes forsyningssikkerhed, hvis vi bliver pålagt at skøjte hen over det her. Det må vi overveje, om vi kan være med på, siger han.

Ifølge aftalen træder en udbudsbaseret model i kraft i stedet, hvis KL ikke kommer med en tilfredsstillende plan. Den vil betyde, at kapaciteten skal nedbringes gennem øget konkurrence, som regeringen oprindeligt havde foreslået.

ak

https://www.dknyt.dkartikel/kl-om-affaldsplan-det-er-helt-haabloest