DK Nyt
KL og regeringen tvangskommunaliserer

KL og regeringen tvangskommunaliserer

DEBAT I økonomiaftalen lukker eller tvangskommunaliserer regeringen og KL 159 hæderkronede selvejende fritidshjem, skriver DLO-formand Peter Duetoft
7. JUN 2011 13.57

Af DLO-formand Peter Duetoft

Det er skandaløst at regeringen med den ene hånd netop har indgået en aftale med sine forligspartnere om hhv. en konkurrencepakke og 12-punkts aftale, der skal fremme eksistensen af og vilkårene for selvejende og private daginstitutioner, hvorefter regeringen med den anden hånd indgår en aftale med KL, der i et snuptag hiver tæppet væk under 59 hæderkronede selvejende fritidshjem.

I den netop indgåede økonomiaftale mellem KL og regeringen er det aftalt, at fritidshjem skrives ud af Dagtilbudsloven. Det kan betyde, at landets 184 fritidshjem med ca. 17.249 børn enten lukkes eller bliver omdannet til SFO. De drives efter Folkeskoleloven, som en integreret del af skolen, under skolelederens ledelse, uden egen forældrebestyrelse og uden loft over forældrebetalingens størrelse.

Kraftig appel
Vi må på det kraftigste appellere til de politikere og partier, der skal udmønte denne del af aftalen i konkret lovgivning, at de udviser opmærksomhed og rettidig omhu overfor det forhold, at en 1/3 af de eksisterende fritidshjem er selvejende. Denne driftsform er ikke er mulig i regi af Folkeskoleloven.

Vi ved alle sammen, at det primære formål med at flytte fritidstilbuddene fra Dagtilbudsloven over i Folkeskoleloven er at gøre det muligt at tvinge forældrene til at betale en større del af kagen. I samme omgang ødelægger man altså så een af de centrale dele af det nære nær-demokrati.

Men vi kan også bare håbe på, at dette aftalepunkt i en økonomiaftale mellem regeringen og KL aldrig bliver realiseret, som det har været tilfældet før. F.eks. blev der ikke færre lukkedage, selvom kommunerne indgik aftale med regeringen om dette i 2009 og fik 65 millioner kroner til formålet.


Formand for Daginstitutionernes Lands-Organisation, Peter Duetoft

https://www.dknyt.dkartikel/kl-og-regeringen-tvangskommunaliserer