DK Nyt
KL: Kommunerne forvalter skattepenge forsigtigt

KL: Kommunerne forvalter skattepenge forsigtigt

Kommunerne har siden nytår tabt 647 mio. på aktieinvesteringer. Har de gamblet med skytteydernes penge? Nej, mener KL. Følg med i debatten på AGORA
26. OKT 2011 14.25

Af Camilla Boyhus Madsen [email protected]

I sidste uge bragte Ugebrevet A4 nyheden om, at kommunerne siden nytår har tabt 647 mio. på deres aktieinvesteringer. Dette fik flere af regeringens politikere til at advare kommunerne mod at spekulere i usikre aktier. KL derimod fastholder, at aktieinvesteringer er nødvendige for at kommunerne kan få mest muligt ud af deres penge.

Fuldmægtig hos KL, Anders Windinge, mener, at den sidste uges debat har givet et fordrejet billede af kommunerne som aktiespekulanter. Kommunerne har nemlig ikke mulighed for at investere deres penge i alle slags aktier:

- Kommunerne må ikke - hvad mange ellers tilsyneladende tror - investere direkte i aktier. Kommunerne har dog mulighed for at gøre det indirekte via visse investeringsforeninger.

Denne investeringsmetode er ifølge Anders Windinge med til at sprede risikoen og dermed gøre kommunernes aktieinvesteringer mere sikre.

Kommunerne bør sætte deres penge i Nationalbanken
Dansk Folkepartis gruppeformand på Københavns Rådhus, Carl Ebbensen, så dog helst, at kommunerne slet ikke investerede i aktier:

- Aktiespekulation kan føre til store tab. Hvis en kommune har penge i overskud, skal de efter min mening placeres på en oprettet konto i Nationalbanken eller i statsobligationer. Det giver tryghed for at borgerne at vide, at kommunen ikke 'spiller' deres skattepenge væk.

Men hvis kommunerne ikke investerer i aktier, gør de sig skyldige i dårlig forvaltning af deres formue skriver KLs fuldmægtig Anders Windinge på AGORA:

- Kommunerne har generelt en meget forsigtig risikoprofil, men har samtidig en forpligtelse til at få mest muligt ud af de midler, de nu engang har til rådighed.

Kommunerne er fornuftige
Anders Windinge understreger, at man ikke kan konkludere, at kommunerne har været uansvarlige ud fra det faktum, at de har tabt en stor sum penge:

- Kommunerne er udmærket klar over, at det er skatteborgernes penge, de forvalter, og det gør de meget forsigtigt. At bruge udtryk som 'spekulation' er derfor at skyde lige så højt over målet, som Preben Elkjær gjorde i den berømte EM-semifinale i 1984.

Finansordfører John Dyrby (S) mener heller ikke, at kommunernes aktietab skal ses som udtryk for at kommunerne har været mere riskovillige i forsøget på at få penge til de slunkne kommunekasser.

- Det er ikke mit indtryk, at danske kommuner har forsøgt at øge indtjeningen ved at investere i hverken aktier, valutaer eller lignende.

Bør kommunerne investere i aktier i håbet om en gevinst? Eller skal de holde sig til sikre statsobligationer? Deltag i debatten her

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/kl-kommunerne-forvalter-skattepenge-forsigtigt