DK Nyt
Job-samarbejdet fungerer i København

Job-samarbejdet fungerer i København

DEBAT Det gælder om at bruge det bedste af begge verdener, når de ledige skal i job igen - ligesom Anna Mee Allerslev (R) har sagt
4. OKT 2011 9.00

Af Morten Kaspersen

Hvorfor ligger beskæftigelsesansvaret bedre hos a-kasserne end hos kommunen, spørger Jørgen Borre Larsen fra Jobrådgivernes Brancheforening mig om. Svaret er, at a-kasserne ikke vil have beskæftigelsesansvaret for de ledige. A-kasserne vil derimod have ansvaret for rådgivnings- og vejledningsforpligtelsen for de ledige - ikke hele beskæftigelsesansvaret, hvordan end så Borre Larsen definerer det.

Vi ønsker et godt samarbejde med jobcentrene, hvor a-kasserne skal rådgive og vejlede de ledige i de første seks måneder - eller indtil de får ret og pligt til et aktivtilbud. Det er den opgave, som a-kasserne er bedst til. Jobcentrene skal på den anden side have bedre mulighed og rammer for, at give job- og uddannelsestilbud til dem der har brug for det.

Godt samarbejde i København
Hvorfor er det så en god idé at a-kasserne skal rådgive og vejlede de ledige? Vi kan jo se på de forsøg, som flere kommuner har kørt i samarbejde med a-kasserne. I f.eks. København skal de ledige kun have kontakt med deres a-kasse i de første seks måneder, de er ledige. Samarbejdet har betydet, at alle parter er så glade for modellen, at den nu er gjort permanent.

Som beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) har sagt, gælder det om, at bruge det bedste af begge verdener, når de ledige skal i job igen. A-kasserne kender deres medlemmer, og de kender de brancher og de områder, som deres medlemmer kommer fra. Jobcentre og kommuner er dygtige til at håndtere de ledige, som har brug for andre tilbud end rådgivning og vejledning for at komme tilbage i arbejde igen.

Vi håber dog, at den nye regering netop vil forbedre jobcentrenes tilbud til de ledige. F.eks. gennem reelle og brugbare uddannelses- og arbejdstilbud, som i højere grad end de grelle eksempler på aktiveringstilbud fra andre aktører, kan hjælpe de ledige tilbage på arbejdsmarkedet igen.

Lav en landsdækkende samarbejdsmodel
Vi vil som a-kasser ikke bidrage til en diskussion, der er så sort og hvid, som Borre Larsen forsøger at gøre den til. Heldigvis kan vi se, at masser af kommuner også vil samarbejde med a-kasserne om beskæftigelsesopgaven. Det er et klart signal om, at samarbejdsvejen er rigtig, når de ledige skal hjælpes i job igen.

Erfaringerne er så gode, at vi bør lave en generel samarbejdsmodel i stedet for særaftaler i 98 kommuner. Derfor er det vigtigt, at samarbejdsviljen mellem kommunerne og a-kasserne bliver omsat til en landsdækkende løsning, så de ledige kan være sikre på at møde den samme model - uanset om man bor i Skælskør eller Silkeborg.


Formand for AK-Samvirke - a-kassernes brancheorganisation, Morten Kaspersen

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/with/438549712/

 

https://www.dknyt.dkartikel/job-samarbejdet-fungerer-i-koebenhavn