DK Nyt
Infomateriale til etniske minoriteter - men ingen smittetal i dag
Nye smittede opgjort på prøvedato fra marts indtil i går.
Foto: Statens Serum Institut

Infomateriale til etniske minoriteter - men ingen smittetal i dag

Statens Serum Institut har tekniske problemer. Testkapacitet flytter til hovedstadsområdet, så der bliver ventetid i andre regioner.
16. SEP 2020 14.55
TEMA: Corona

En uforholdsmæssig stor andel af de smittede med covid-19 tilhører etniske minoriteter, blandt andet oplyste SSI i fredags, at 46 pct. af de smittede i otte vestegnskommuner er af pakistansk herkomst, mens kun 30 pct. er af dansk herkomst.

Pjecer, plakater og film på flere sprog er derfor en del af en ny materialepakke, som Sundhedsstyrelsen har samlet til kommunerne. Her findes desuden opdateret materiale målrettet situationer med lokale udbrud og udbrud blandt unge.

Københavns Kommune har også udarbejdet en del materiale, som kan anvendes af andre kommuner. Og endelig har KL en side, hvor kommuner deler materiale og erfaringer om smitte blandt etniske minoriteter.

Ingen smittetal

Til gengæld må kommunerne spejde forgæves efter dagens smittetal i dag.

Statens Serum Institut oplyste først kl. 14, at tallene var forsinket til ved 15-tiden, og senere, at data slet ikke bliver opdateret i dag på grund af tekniske problemer.

Smittetallene bliver normalt offentliggjort kl. 14, men tekniske problemer har også før givet en dag uden tal.

Kapacitet flytter

For øjeblikket bliver der taget så mange coronaprøver hver dag, at det presser test- og især analysekapaciteten.

Statens Seruminstitut kan nå at analysere ca. 30.000 test i døgnet, og det er derfor det antal daglige test, der fra nationalt hold bliver fordelt mellem landets regioner. Da smittetrykket lige nu er højest i hovedstadsområdet, vil der i den kommende tid blive færre testtider til overs til resten af landet i det såkaldte samfundsspor.

- Lige nu er smittetrykket højt i særligt København og Odense, og derfor bliver indsatsen intensiveret i de områder. Det betyder, at vi i den kommende tid desværre nok må indstille os på, at der bliver ventetid, hvis man er symptomfri og vil testes for covid-19, siger regionsrådsformand i Midtjylland Anders Kühnau (S).

Begrænsning i lufthavn og ved grænsen

Region Syddanmark indfører nye regler om, at kun rejsende med en gyldig billet kan blive testet ved Billund Lufthavn, ligesom test ved den dansk-tyske grænse fremover er forbeholdt udlændinge samt borgere, der har været bortrejst i mindst et døgn.

Ønsket om at teste mere i København beetyder, at Syddanmark er blevet bedt om at skære sit daglige antal testanalyser i samfundssporet ned fra 5.500 til 4.200, oplyser regionen. 

I sidste uge blev samme regel indført i Københavns Lufthavn.

Koncerndirektør i Syddanmark Kurt Espersen opfordrer borgerne til at overveje, om man behøver blive testet, hvis man ikke har symptomer eller har været sammen med en smittet.

https://www.dknyt.dkartikel/infomateriale-til-etniske-minoriteter-men-ingen-smittetal-i-dag