DK Nyt
Ikonisk byport i Fredericia renoveres
Nørreport blev bygget i 1921 og senest renoveret i 2000.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Ikonisk byport i Fredericia renoveres

Den snart 100 år gamle Nørreport får nye dræn og fugtmembran, så den beskyttes bedre flere vandskader.
31. OKT 2020 14.05

FREDERICIA: Nørreport, der er en del af voldanlægget i Fredericia, er under renovering i år. Leder af Fredericia Kommunes ejendomsafdeling Jacob Degn Larsen fortæller til DK Nyt, at der er afsat 1,8 mio. kr. til at renovere porten, der blev bygget i 1921 og er noget præget af forfald.

Renoveringen kommer til at indebære en afrensning og reparation af murværket, maling af diverse overflader, en udskiftning af den fugtmembran, der ligger på portens tag, samt et række mindre arbejder.

Ikke mindst er der tale om vandskader, der får det rødlige puds til at skalle af, ligesom påkørsler har betyder skader i murværket. For tiden anlægges der nye dræn, der kan lede regnvand ordentligt væk fra porten - samt zinkinddækninger ved indgangene.

Selve den ikoniske port er ikke fredet, men er en del af Fredericia Vold, som er fredet. Derfor hører portens fremtid under Slots-og Kulturstyrelsen, der også under renoveringsarbejdet er tæt inde over arbejdet. Det gælder blandt andet pudsprøver og farvevalg til porten, der gennem tiden har haft mange forskellige farver.

Nørreport blev bygget i 1921 med O. Gundlach-Petersen som arkitekt og indviet i 1922. Den har i årenes løb flere gange været udsat for grafitti og blev senest renoveret for en mio. kr. i 2000.

 

 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/ikonisk-byport-i-fredericia-renoveres