DK Nyt
I 2004 sagde København også farvel til en overborgmester i utide
Jens Kramer Mikkelsen, da han i 2004 stoppede i utide som overborgmester.
Foto: Rune Feldt, Ritzau Scanpix

I 2004 sagde København også farvel til en overborgmester i utide

Da Jens Kramer Mikkelsen måtte gå af, banede det vej for et valg af Ritt Bjerregaard året efter.
19. OKT 2020 14.50

KØBENHAVN: For 16 år siden var København også ude for at miste en overborgmester i utide: Jens Kramer Mikkelsen, der i lighed med Frank Jensens melding i dag ikke ville stå i vejen for partiet med den offentlige uro om sin person.

Jens Kramer meddelte i september 2004 - godt et år før KV05 - at han valgte at træde tilbage med det samme. Forinden var gået et forløb, hvor han i foråret blev kritiseret for ikke at have opfyldt et offentligt fremsagt løfte. I stedet for at donere 50.000 kr. fra en ejendomsmæglerpris til hjemløse, som han havde erklæret, han ville gøre, havde han brugt pengene på en privat ferie til Australien.

Han havde i juni besluttet ikke at stille op igen til KV05, men i september >nedlagde han sit hverv for at blive adm. direktør i Ørestadsselskabet -  fremskyndet af, at Borgerrepræsentationen skulle behandle en låneansøgning fra Ørestadsselskabet, hvorfor Kramer var inhabil, så fire partier havde opfordret ham til at gå af før tid.

Kramer blev efterfulgt på overborgmesterposten af nu afdøde Lars Engberg, der havde posten i 14 måneder, indtil han blev afløst af Ritt Bjerregaard (S) efter KV05.

Ritt vandt ved urafstemning

Ritt Bjerregaard blev partiets spids efter at have vundet en urafstemning over fem andre. 3.156 socialdemokrater deltog. Ved urafstemningen opnåede hun lige akkurat mere end 50 pct. af stemmerne, så det ikke blev nødvendigt med en anden valgrunde. Hun fik 50,4 pct. af stemmerne, hvilket var 11 stemmer over de magiske 50 pct.

Nummer to i den afstemning blev daværende medlem af Borgerrepræsentationen Karen Hækkerup med 19,4 pct. Finn Rudaizky, der i dag repræsenterer Dansk Folkeparti i Borgerrepræsentationen, fik 3,0 pct., Kim Christensen 3,3 pct., miljøborgmester Winnie Berndtson 10,8 pct. og daværende MF Claus Larsen-Jensen 13,2 pct.

Ritt Bjerregaard fik et rekordvalg og blev den absolutte topscorer ved KV05 med 60.329 personlige stemmer. Til sammenligning kan nævnes, at ved KV17 stemte 39.841 personligt på Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), og 30.637 på Frank Jensen. De to var topscorere ved det valg.

Mulige afløsere

Nu hvor den socialdemokratiske partiorganisation skal have gang i et nyvalg af spids, samler opmærksomheden sig om mulige afløsere:

Udover gruppeformand Lars Weiss, der i første omgang er trådt ind som overborgmester, falder børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen i øjnene. 

Vælger man at gøre som i 2005 og hente en landspolitisk profil ind som spidskandidat ved næste kommunalvalg, er der mange muligheder.

Ser man på de nuværende medlemmer af Folketinget valgt i de københavnske kredse, som kunne være andre bud, er der tale om Lars Aslan Rasmussen, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil samt udenrigsminister Jeppe Kofod. Sidstnævnte bliver det nok ikke. 

 

https://www.dknyt.dkartikel/i-2004-sagde-koebenhavn-ogsaa-farvel-til-en-overborgmester-i-utide