DK Nyt
Hvert fjerde udbud bliver ikke offentliggjort

Hvert fjerde udbud bliver ikke offentliggjort

I strid med udbudsreglerne i EU offentliggjorde de offentlige myndigheder ikke afgørelser og annulleringer af hvert fjerde it- og teleudbud sidste år. Kommunerne var de største syndere
30. JUN 2011 7.00

Af Sine Riis Lund
[email protected]

Kommuner og andre offentlige myndigheder ser tilsyneladende højt på EU's krav om, at udbudsafgørelser skal offentliggøres via EU's udbudstidende. Det viser en tendensanalyse om offentlige it- og teleudbud fra Cedi, Center for Digital Forvaltning.

Således mangler der en offentliggørelse af afgørelser eller annulleringer i hvert fjerde offentlige udbud.

- Selv om det er i strid med udbudsreglerne, som man normalt går enormt højt op i, så er det tydeligvis ikke en prioriteret opgave rent faktisk at få gennemsigtighed på denne del af systemet, siger Troels Andersen, partner i Cedi.

Værst står det til i kommunerne med en afvigelse på 33 procent, dog skarpt efterfulgt af staten, der ikke har offentliggjort deres afgørelser via EU's udbudstidende i 31 procent af deres udbud.

Statistiske formål
Det obligatoriske krav om offentliggørelse følger af artikel 35 i EU's udbudsdirektiv. Her skal det fortælles, hvem der er indgået kontrakt med, eller alternativt om udbuddet er blevet annulleret.

Chef for offentlig-privat i KL, Jakob Scharff, mener ikke, at der er tale om et stort problem.

- Det her handler primært om information som i praksis bliver brugt til at lave statistik på EU-niveau. Det centrale vil altid være at overholde procedurereglerne for udbud, og det siger disse tal ikke noget om, siger han.

Jakob Scharff anerkender dog, at reglerne selvfølgelig skal holdes:

- Dermed ikke sagt, at det er godt nok, at man ikke fuldt ud overholder denne forpligtelse til at meddele resultater til EF-Tidende. Det er en forpligtelse, og den skal selvfølgelig overholdes.

Skaber gennemsigtighed
Det mener man bestemt også i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen finder det problematisk, hvis reglerne om at offentliggøre en såkaldt tildelingsbekendtgørelse ikke overholdes. Bekendtgørelserne tjener dels et statistikformål, der gør det muligt at følge udviklingen af offentlige udbud i Europa. Dels tjener bekendtgørelserne det vigtige formål, at det er et redskab til at skabe gennemsigtighed om de indgåede kontrakter, siger kontorchef Pia Ziegler fra Center for udbudsregler.

Nedslående udvikling
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i flere omgange indskærpet denne forpligtelse over for de offentlige myndigheder. Problemstillingen har været velkendt i en del år, og i 2006 blev tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) kaldt i samråd om selv samme sag. Intet tyder dog foreløbigt på forbedring, og det ærgrer Troels Andersen:

- Når det har haft en ministers bevågenhed, og man ved, at Konkurrencestyrelsen har haft fokus på det i flere omgange, så kan man godt blive lidt nedslået over, at procenterne ikke rykker sig.

 

https://www.dknyt.dkartikel/hvert-fjerde-udbud-bliver-ikke-offentliggjort