Hørsholm må ikke købe klimaaflad uden for kommunen
Skov i Kenya, som er et af de områder, hvor der er carbon-offset projekter.
Foto: Nigel Pavitt, Ritzau Scanpix

Hørsholm må ikke købe klimaaflad uden for kommunen

Hørsholm vil som en del af en større klimastrategi købe klimaaflad uden for kommunens grænser, men det siger Ankestyrelsen nej til.

HØRSHOLM: Hørsholm Kommune vil gerne være klimaneutral og har derfor undersøgt muligheden for at indgå en aftale med en virksomhed om at gøre kommunen CO2-neutral allerede fra 2020. Men da aftalen blandt andet indebærer, at virksomheden køber carbon-offset i udlandet, er det ikke lovligt efter Ankestyrelsens vurdering.

Carbon-offset er en økonomisk kompensation til internationale projekter, der fremmer en grøn omstilling ved for eksempel at plante skove eller fremme hav- eller vindenergi. I Hørsholms tilfælde har virksomheden foreslået, at kommunen ikke kun omstiller sit eget energiforbrug til vedvarende energi og planter træer på kommunens egne arealer, men også supplerer med at købe carbon-offset i eksempelvis Kenya eller Storbritannien.

Problemet er bare, at det ifølge Ankestyrelsen vil være i strid med lokalitetsprincippet, der betyder, at en kommune ikke må varetage eller støtte opgaver, som kun eller primært har interesse for borgere uden for kommunen. Og det vil altså være tilfældet, hvis Hørsholm køber klimaaflad ved skovbeplantning i udlandet, da det ikke vil nedbringe selve kommunens CO2-udledning og derfor ikke har en direkte effekt for borgere i Hørsholm.

Heller ikke selvom det vil ske som led i en større klimastrategi, hvor kommunen håber på at få lokale virksomheder til at tilslutte sig partnerskabet og at det dermed vil få direkte lokal virkning, er det ifølge Ankestyrelsen nok til at vige fra lovprincippet.

 

Læs hele afgørelsen her.

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/hoersholm-maa-ikke-koebe-klimaaflad-uden-for-kommunen