DK Nyt

Hjemløse og særligt udsatte kommer frem i vaccinekøen

Prioriteringsrækkefølge på plads for forskellige grupper på socialområdet.
19. JAN 2021 14.34
TEMA: Corona

Hjemløse og socialt udsatte, der er i særligt stor risiko for covid-19, kommer til at høre under kategori 5 i myndighedernes vaccineplan, oplyser Social- og Indenrigsministeriet, som nærmere beskriver, hvordan forskellige grupper på socialområdet er prioriteret i forhold til en vaccine.

- Hjemløse og socialt udsatte samt mennesker med handicap, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af covid-19, vaccineres som en del af kategori 5. Det sker ved, at en læge visiterer borgeren til at blive vaccineret som en af de første, hedder det.

I myndighedernes vaccineplan er der 12 forskellige kategorier. De er defineret ud fra en sundhedsfaglig vurdering af, hvordan man bedst beskytter de mest sårbare borgere og frontpersonale og samtidig sikrer, at smittespredningen bremses.

Sårbare skal beskyttes hurtigst muligt

I planen er kategori 5 beskrevet som udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19. Tidligere har organisationen Gadejuristen oplyst til Berlingske, at hjemløse skal vaccineres som en del af kategori 10, som er personer under 65 med tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb.

Mandag opfordrede Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (R) til at skubbe hjemløse frem i vaccinationskøen. I dag kalder social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) det "helt afgørende", at sårbare personer i risiko for at blive alvorligt syge beskyttes hurtigst muligt.

- Nu er der en klar plan fra sundhedsmyndighederne, og jeg vil følge arbejdet med at få den rullet ud tæt, når regioner og kommuner i fællesskab løfter den kæmpe opgave i den kommende tid, siger Astrid Krag.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/hjemloese-og-saerligt-udsatte-kommer-frem-i-vaccinekoeen