DK Nyt
Helle Thorning: - 2012 er et reform-år

Helle Thorning: - 2012 er et reform-år

Statsministeren lagde på årets første tirsdagspressemøde ikke skjul på, at også det sociale område må holde for, når økonomien skal rettes op, men afviste at være konkret
10. JAN 2012 14.45

Af Morten Uhrenholdt, [email protected]

FOLKETINGET: - Goddag, og godt nytår. Det er jo det første pressemøde i det nye år. Og det er også i dag, at regeringen fejrer sin 100 dages jubilæum. Og det vil sige, regeringen har haft sine 100 dages honeymoon. Så det er altså nu, I skal til at være kritiske overfor regeringen, sagde statsministeren med venlig ironi til de forsamlede pressefolk.

Sådan lød Helle Thorning Schmidts (S) indledning til pressemødet tirsdag, hvor både det kommende års reformarbejde i krisens tegn og det næste halve års danske EU-formandskab var på dagsordenen.

- Regeringen har det klare og erklærede mål at bringe Danmark sikkert gennem krisen og ud på den anden side som et grønnere og klogere land og med vores solidariske velfærdssamfund i behold. Det kræver gennemgribende reformer af vores samfund. Det kræver at vi ser fordomsfrit på alle dele af vort velfærdssamfund. Og det kræver, at vi kan og vil diskutere alle forslag.

Hellige køer
Statsministeren lagde ikke skjul på, at der vil blive sat ting i spil, der hidtil har været betragtet som noget nær hellige køer. Diskusionen om børnechecken er allerede i fuld gang. Men hidtil har Helle Thorning-Schmidt afholdt sig fra at komme med detaljer om de tanker, man i regeringen gør sig med hensyn til sociale reformer.

- Vi skal i gang med at reformere vores førtidspension, vores flexjob-ordning, vores  kontanthjælp. Det skal vi jo ikke gøre til glæde for økonomer, det skal vi gøre for at få nogle flere mennesker i arbejde, sådan at vi kan beholde vort velfærdssamfund.

- Når vi gør det her, så bliver vi også nødt til at se på nye områder. Og der har allerede i debatten været emner oppe, hvor man er nødt til at dreje en omgang og se på tingene på en ny måde. Det er vi også parate til. Børnechecken er et godt eksempel, sagde statsministeren med henvisning til, at Socialdemokraterne hidtil har været helt afvisende overfor at bringe børnechecken i spil. Men altså nu signalerer vilje til at drøfte emnet.

Hjemmehjælp og pension
Det signal om vilje til at se fordomsfrit på alle emner fik en journalist til at spørge, om statsministeren også var villig til at se fordomsfrit  på f.eks. folkepensionen?

- Jeg synes, man skal tage en fordomsfri diskusion af alting, fordi det er den situation, vi står i. Betyder det, jeg er enig? Nej, det gør det ikke, svarede Helle Thorning-Schmidt.

-  En anden af de velerhvervede rettigheder, der gennem årene er blevet diskuteret, er hjemmehjælp til meget velhavende pensionister. Er det noget, du kan se for dig - altså at pensionister med meget på bankbogen, selv må betale sin hjemmehjælp, ville en anden journalist vide.

- Jeg tror, vi kommer til at tage alle de her diskusioner med hinanden - her i Folketinget og udadtil med befolkningen. Og jeg ser frem til det, for det er når det er småt med økonomien, at man skal tage de her diskusioner.

- Kan du se hjemmehjælpen til velhavende pensionister som noget af det, der først kan komme i spil - netop fordi der ikke er de samme problemer med at risikere at trække folk ud af arbejdsstyrken? lød et opfølgende spørgsmål.

- Jeg vil gøre mig meget umage med ikke at gå ind i enkelte dele. Jeg tror det er vigtigt, at når regeringen fremsætter reformforslag, så gør den det som et samlet hele, sagde statsministeren og lukkede dermed posen for flere detaljer om regeringens tanker om sociale reformer.

Ikke perfekt - men en løsning
Helle Thorning-Schmidt tilføjede til snakken om reformer, at regeringens mål med dem er, at der kommer 55.000 flere i arbejdsstyrken - udover dem den tidligere regering havde sat som mål - og det vil sige i alt 135.000 flere flittige danskere.

Også den heftigt diskuterede betalingsring fik et ord med på vejen. Tror statsministeren, at det bliver i denne regerings levetid, at den bliver en realitet, lød det enkle spørgsmål fra en af de forsamlede journalister.

- Ja, det gør den. Vi er i gang med en større høringsfase. Det synes vi er vigtigt. Der er mange, der har holdninger til betalings- eller trængselsringen, og vi lytter til alle de holdninger, der er. Vi vil gerne løse to problemer: Det ene det er den alvorlige trængsel, der er i og omkring København, hvor folk spilder meget tid med at sidde i kø. Den anden er, at hvis vi ikke gør noget, så har vi ingen penge til at investere i den kollektive trafik i og omkring København - ja faktisk på hele Sjælland.

- Det er en løsning af de to problemer, betalingsringen skal bidrage til at løse. Som jeg har sagt, det er ikke en perfekt løsning, men det er dog en løsning. Og jeg synes, at andre nu må komme og fortælle, hvordan DE vil løse de her to problemer, sagde statsministeren med et hint til oppositionen og dens stejle afvisning af betalingsringen.

https://www.dknyt.dkartikel/helle-thorning-2012-er-et-reform-aar