DK Nyt

Handicappede beboere låst inde på nordjysk botilbud

Flere episoder på Sødisbakke, fremgår det af socialtilsynsrapport.
5. JUN 2020 10.55

NORDJYLLAND: Beboere på Region Nordjyllands største botilbud for svært udviklingshæmmede, Sødisbakke i Mariager, bliver låst inde i op mod en time, fortæller DR Nordjylland.

En endnu ikke offentliggjort rapport fra Socialtilsyn Nord fortæller om flere episoder, hvor en handicappet beboer er blevet lukket inde uden mulighed for selv at komme ud. Det er i strid med loven, vurderer forsker i socialret ved Aalborg Universitet Søren Blæsbjerg, som har læst rapporten.

- Der skal altid være en mulighed for at komme ud, og hvis man låser en person inde, vil det være ulovlig magtanvendelse, siger han.

Den vurdering deles af forsker i socialret fra Aarhus Universitet, Eva Nauer Jensen, der har forsket i brugen af magtanvendelser mod handicappede. Det er ikke uden grund, at loven ikke tillader indelåsninger, påpeger hun.

- Man er bange for, at det bliver en spareøvelse. At det bliver et dårligere pædagogisk tilbud, fordi det er lettere og billigere bare at låse dørene end at have et ordentligt veluddannet personale og at have personale nok.

- Det er dybt problematisk, og det er også uforståeligt, at man et sted som Sødisbakke, som bør have så høj faglighed, har fundet det nødvendigt at anvende ulovlig magtanvendelse, siger formanden for foreningen LEV, Anni Sørensen.

Områdechef beklager

Regionens områdechef for voksne med udviklingshæmning, Klavs Persson, fortæller, at der nu bliver rettet op på forholdene. Han understreger, at medarbejdere overvåger borgere, når der sker indelåsninger - men derfor må det alligevel ikke ske:

- Vi beklager, at der er sket de her aflåsninger. Det er slet ikke hverken den tilgang eller værdier, vi har i forhold til at arbejde med de her borgere. Vi er helt enige i tilsynets vurdering af, at det er ulovligt. Der er igangsat flere tiltag for at få rettet op på de her ting, siger han.

Sødisbakke skal nu redegøre for sagen til Socialtilsyn Nord.

mk

 

https://www.dknyt.dkartikel/handicappede-beboere-laast-inde-paa-nordjysk-botilbud