Hår i kummen skader miljøet

Hår, medicinrester og kattegrus. Alt for mange danskere tror, det er ok at bruge toilettet som skraldespand
1. MAR 2010 15.09

GENTOFTE: Når vi trækker ud i toilettet, tænker vi ikke nærmere over de ting, vi har smidt i kummen. Men når vi kaster affald i toilettet belaster det miljøet. Vatpinde, kondomer og løse hår, som former sig til enorme hårbolde, gør det svært at rense vandet effektivt.

Derfor har de otte ejerkommuner bag Lynettefællesskabet, herunder Gentofte, valgt at sætte fokus på problemet med en ny kampagne. Den hedder 'Manden På Spanden' og kan ses på skilte og bannere på busser, S-tog og i metroen samt på de unges foretrukne internetsider Arto, Facebook, Messenger og Hotmail, skriver Gentofte Kommune.

- Vi ser mange forskellige eksempler på ting, der ryger ud i toilettet i stedet for skraldespanden. Hår og vatpinde er nogle af de helt store syndere, men også engangsklude, kattegrus og sågar nylonstrømper, fortæller direktør Torben Knudsen fra Danmarks største spildevandscenter, Lynettefællesskabet.

- Endnu værre er det med maling og medicinrester, som indeholder giftstoffer, vi har svært ved at fange. Det risikerer at ryge videre ud i Øresund, hvor det skader både fisk, planter og badestrandene. Det er blandt andet vores rensning af vandet, der sikrer, at man kan bade ved Bellevue, Amager Strandpark og Havnebadene i København centrum.

Grus i maskineriet
Lynettefællesskabet modtager spildevand fra cirka en million personer i de otte ejerkommuner i og omkring København. Det svarer til næsten 3000 liter spildevand - i sekundet. Spildevand, som i dag fører meget andet end de naturlige efterladenskaber med sig.

Torben Knudsen håber på at Lynettefællesskabet kan være med til at ændre folks uvaner.

- Danskerne er blandt de mest miljøbevidste i verden. Jeg tror simpelthen ikke, de er klar over, hvor udfordrende det er for vandrensningen, når de smider hårtotter fra børsten, cigaretskodder eller malingrester i toilettet. Men det er ikke alt, vi kan fjerne, og jo skrald der kommer ind, jo sværere er det at gøre vandet ordentligt rent, forklarer han.

Kampagnen 'Manden På Spanden' løber de næste tre uger frem.

tj

https://www.dknyt.dkartikel/haar-i-kummen-skader-miljoeet