DK Nyt

Grønne håndværkere skaber nye job

Netværket Grøn Erhvervsvækst har haft håndværkere på skolebænken i Odense, og det har ført til 70 nye stillinger i Middelfart og Kolding

ODENSE / MIDDELFART / KOLDING: Ved at give tømrere og vvs'ere mere viden om energirenovering af huse og bygninger, kan der skabes en masse nye job, lyder erfaringen.

- Der er et stort potentiale i Odense også, så det kan bringe antallet af nye, grønne jobs op på 300, lyder det forventningsfuldt fra projektleder Lotte Lindgaard Andersen fra Grøn Erhvervsvækst.

Efteruddannelsen af håndværkerne er blevet understøttet med kampagner, en velbesøgt energimesse, markedsføringsmateriale og branding af de virksomheder, der deltager.

Fokus er at erhversfremme
- Andre netværk tager udgangspunkt i at reducere energiforbrug og CO2-udledninger - vi tager udgangspunkt i erhvervsfremme for håndværkere, siger Lotte Lindgaard Andersen fra Grøn Erhvervsvækst i Nyhedsbladet Dansk Energi.

Hvis modellen fra Grøn Erhvervsvækst opskaleres fra Lillebælt/Fyn-området til landsplan, så svarer det ifølge analysen til 6.000 stillinger. Grøn Erhvervsvækst er langt fra det eneste sted i landet, hvor kommuner, energiselskaber og erhvervsliv går sammen om at skabe vækst og udvikling gennem energibesparelser. Tværtimod pibler den slags initiativer frem alle vegne.

- Der er ikke enkle svar på, hvem der får succes, og hvem der ikke gør. Der skal lægges et puslespil, hvor man leder efter brikkerne og ikke kender det billede, der skal komme ud af det, siger virksomhedskonsulent Søren Jangaard fra Dansk Innovation A/S. Han har specialiseret sig i klyngeprojekter inden for fødevarer, transport, turisme og energi.

Brug lokale ressourcer
Ifølge Søren Jangaard er det afgørende, at kommunerne har en langsigtet holdning til, hvad de vil, og at der i kommunerne sidder nogle personer, der har evne og vilje til at drive et samarbejde med kommercielle aktører. Embedsmændene skal have 'et kommercielt gen' og forstå at inddrage mange vidt forskellige parter.

- Det er vigtigt, at der er bred politisk opbakning, og at kommunerne tror på det - og gør indsatsen meget konkret med udgangspunkt i lokale ressourcer. Ikke alle kan opbygge en biotek-klynge, påpeger Søren Jangaard, der er mere optimistisk i forhold til udbredelse af energiklynger.

- Over hele landet er der håndværkere, rådgivere og energieksperter, og hvis de kan bringes sammen, så kan der ske noget meget konkret, siger han.

Foto:http://www.flickr.com/photos/charles_hudson/5199385306/sizes/z/in/photostream/

lcl

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/groenne-haandvaerkere-skaber-nye-job