DK Nyt

Greve tager et år med borgerforslag som forsøgsordning

Støtte fra 750 borgere i løbet af to måneder, så skal borgmesteren tage et forslag op i byrådet.
13. MAJ 2020 15.30

GREVE: Et enigt Greve-byråd har besluttet at indføre mulighed for borgerforslag som en forsøgsordning fra juni og et år frem. Et forslag skal have 750 borgeres støtte for at komme i betragtning, og lykkes det, skal forslaget fremsættes for byrådet af borgmesteren.

Borgmester Pernille Beckmann (V) erklærer sig i en kommentar 'sikker på, at borgerne sidder med nogle rigtig gode ideer til, hvordan vi kan udvikle vores kommune'. Hverken kommunale eller Folketingets borgerforslagsordning har ellers nogen høj succesrate målt på forslag, der faktisk får flertal og gennemføres.

En hurtig optælling, DK Nyt har foretaget på alle kommuners  hjemmesider, viser, at omkring en tredjedel af kommunerne har borgerforslagsordninger af forskellig art. Nogle få yderligere har haft, men har opgivet dem igen.

I Greve indføres ordningen efter en idé fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten, og den praktiske udførelse bliver, at borgerforslag skal fremsættes på kommunens hjemmeside. Det er også her de 750 borgere skal tilkendegive deres støtte.

Begge dele skal i praksis ske under anvendelse af NemID for at dokumentere at både forslagsstiller og støtter er borgere med stemmeret i Greve Kommune. Udgifterne til dels den digitale løsning, dels til  administration vurderes til omkring 200.000 kr., fremgår det af sagsfremstillingen til byrådet.

Efter at være fremsat har et borgerforslag to måneder til at opnå støtte fra de nødvendige 750 borgere. Sker det ikke, bliver forslaget fjernet fra hjemmesiden.

 

https://www.dknyt.dkartikel/greve-tager-et-aar-med-borgerforslag-som-forsoegsordning