DK Nyt
Græse kåret som spids, og en S-nestor er klar igen
Trine Græse ved et valgarrangement på Bagsværd Skole op til KV13.
Foto: Tor Birk Trads, Ritzau Scanpix.

KV21:
Græse kåret som spids, og en S-nestor er klar igen

Følg de seneste socialdemokratiske navnenyheder op til KV21 fra Gladsaxe, Randers, Haderslev og Furesø, der går fra partiliste til sideordnet opstiling.
12. MAR 2021 11.50
TEMA: KV21

De fleste af de siddende borgmestres formelle udpegninger som spids igen er på plads, men slet ikke alle. På en digital generalforsamling i denne uge er borgmester i Gladsaxe Trine Græse (S) så også udpeget uden modkandidater - kåret - skriver Gladsaxebladet.

S har i dag ni ud af 25 pladser i byrådet efter i denne periode at være blevet decimeret med to. I januar 2020 forlod Lise Tønner og Lene Svendborg S og dannede siden Lokallisten Gladsaxe. Baggrunden var blandt andet, hvad de oplevede som topstyring.

Græse, der har siddet i byrådet siden 2000, fik ved KV17 4.122 personlige stemmer foran Serdal Benli (SF) med 1.380, daværende V-spids Pia Skou med 1.342, Trine Henriksen (EL) med 998 og Martin Skou Heidemann, der er den nye V-spids, med 884.

I nabokommunen Furesø har socialdemokraterne for længst udpeget borgmester Ole Bondo som spids igen og har nu også vedtaget at gå fra partiliste til sideordnet opstilling, oplyser sn.dk.

Partiliste har ved de seneste to valg bragt nummer to og tre på listen i byrådet på baggrund af ret lave personlige stemmetal, men næste gang handler det altså udelukkende om antallet af personlige stemmer.

S har i dag ti ud af 21 pladser, og ud af de ti stiller blot en enkelt ikke op igen. På S-listen er også to partihoppere, tidligere byrådsmedlem for De Radikale, Helle Katrine Møller samt Katarina Ritz, som ved KV17 stillede op for Alternativet.

Fra Haderslev skal det nævnes, at Jens Christian Gjesing (S), som JydskeVestkysten kalder byrådets "grand old man" og er byrådets nestor, stiller op igen på S-listen, hvor han har stået siden 1982. Når kommunalvalget finder sted i november, vil han være fyldt 73 år.

Gjesing var selv borgmester i en enkelt periode fra KV09 og blev ved KV17 afløst af Henrik Rønnow som S-spids. Borgmester i Haderslev har i de seneste to perioder været H.P. Geil (V), som stopper på den post til nytår, og som V-spids er blevet blevet afløst af Mads Skau.

Fra Randers er der den socialdemokratiske valgnyhed at berette, at gruppeformand Liselotte Frier Pedersen ifølge Randers Amtsavis siger farvel til byrådet efter blot en enkelt periode. Hun vil i stedet bruge krudtet på sine to døtre og fire børnebørn og er ikke ked af at slippe for retorikken i byrådssalen. Hun siger til avisen, at meget af den tid, hun har brugt på byrådet, i høj grad ikke har handlet om politik, men personsager.

Her har S borgmesterposten med Torben Hansen og 13 ud af 31 pladser. Partiet stiller 25 kandidater op.

https://www.dknyt.dkartikel/graese-kaaret-som-spids-og-en-s-nestor-er-klar-igen