DK Nyt
Ghettoer og grundlovsceremoni: Det spurgte vi Folketinget om i 2019
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var til stede ved den første grundlovsceremoni tidligere på året.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Ghettoer og grundlovsceremoni: Det spurgte vi Folketinget om i 2019

Folketingets årsrapport viser, hvad danskerne har stillet Oplysningen flest spørgsmål om i 2019. Så her er den viden, du ikke vidste, du manglede.
27. DEC 2019 11.30

Cirka 13.000 gange om året modtager Folketingets Oplysning henvendelser fra borgere, studerende, embedsmænd og mange andre om alt fra lovforslag til begivenheder i Folketinget.

I år bærer Folketingets årlige opgørelse over, hvad vi har stillet flest spørgsmål om, blandt andet tydeligt præg af, at vi går ud af et valgår og dermed har fået en ny regering.

I alt er ti temaer fremhævet i opgørelsen, og i den kommunale ende af spørgsmålene er et af temaerne grundlovsceremonien, som bopælskommunen har ansvar for at facilitere og afholde to gange årligt. Her skal nye statsborgere give hånd og skrive under på, at de vil overholde dansk lovgivning og respektere danske værdier og retsprincipper.

Et andet tema er det nye familieretslige system, der blev vedtaget i 2018, og som blandt andet betyder et samlet Familieretshus, der er børnenes indgang til støtte og forældrenes til et mere strømlinet forløb. Det var særligt borgere, der henvendte sig vedrørende dette tema.

Ghettoplanen 'Ét Danmark uden parallelsamfund' var også genstand for megen opmærksomhed fra offentligheden. Planen blev vedtaget med flere forskellige aftaler mod parallelsamfund, som blev indgået mellem den daværende regering og forskellige partier. Behandlingerne af disse lovforslag medførte stor opmærksomhed.

Folketingsvalget gav os også flere nye partier, men for at blive opstillingsberettiget kræver det nogle underskrifter. Derfor er reglerne for indsamling af vælgererklæringer også et tema. Der var blandt andet stor interesse for at høre, hvordan det gik med de håbefulde partiers bestræbelser for at blive opstillingsberettigede. 

Se hele Folketingets årsberetning.

https://www.dknyt.dkartikel/ghettoer-og-grundlovsceremoni-det-spurgte-vi-folketinget-om-i-2019