DK Nyt

Frivillig vaccineordning er snart på plads

Retningslinjerne skal være på plads, før interesserede virksomheder vil tage stilling.

Er man klar på et stik eller to med en coronavaccine fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca, som er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram, kan det måske snart blive tid til at smøge ærmet op.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har mandag sendt en bekendtgørelse om en ordning for frivillig vaccination med vacciner uden for programmet i høring. Det oplyste Heunicke på et pressemøde mandag.

Heunicke vil ikke sætte dato på, hvornår den særlige tilvalgsordning træder i kraft.

- Men planen er, at når høringen er overstået, har vi det lovmæssige på plads i næste uge, så vi hurtigst muligt får ordningen op at køre, sagde Heunicke.

Opgaven bliver sendt i udbud.

Ministeriet vil forsøge at afklare de praktiske spørgsmål i dialog med de virksomheder, som har vist interesse for opgaven.

Klare retningslinjer

En af dem er Practio. Vaccinationsvirksomheden har dog to overordnede kriterier, før de vil sige endeligt ja. Det oplyser læge og medstifter af Practio Jonas Nilsen.

- Vi skal have nogle klare retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, så lægerne har klare rammer og ved, i hvilke tilfælde de kan ordinere vaccinen, siger han.

Det forsikrede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på pressemødet, at der kommer snarest.

Også økonomisk sikkerhed er afgørende for Practio.

- Der skal være en garanteret minimumsbetaling, så vi kan lave den investering, der skal til for at bygge rammerne, siger Jonas Nilsen.

Virksomheden regner med at skulle bruge 14 dage på at få mandskab og logistik på benene, når rammerne er på plads, før de kan gå i gang, oplyser han.

Det samme gælder virksomheden Carelink.

- Hvis vi siger ja, forventer vi at kunne gå i gang inden for to til tre uger, siger adm. direktør Brian Rosenberg.

Men også Carelink vil have svar på flere praktiske spørgsmål, før de vil tage stilling.

- Vi kan ikke rekruttere det antal læger, vi skal bruge, før vi har nogle helt klare retningslinjer. Vi har brug for at se, hvad det er for en risikoprofil, lægerne skal arbejde ud fra, hvem der skal visiteres og hvordan, siger Brian Rosenberg.

Først i juni

Går der en uge, før retningslinjerne er på plads, og yderligere tre før virksomhederne er klar til at give det første stik, er tilvalgsordningen i gang i starten af juni.

Men der skal helst ikke gå for lang tid, før ordningen fungerer. Det mener Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm.

- Der skal ikke gå flere måneder, så vil ordningen ikke være en succes. Så det skal ske meget hurtigt med etablering og udrulning, sagde han mandag.

Han henviser til, at når vi er måneder fremme, giver det ikke længere mening at give en vaccine med risiko, når alle kan være tilbudt en, der er anbefalet, inden for få uger.

Ifølge vaccinekalenderen, der inkluderer de anbefalede vacciner, er de sidste danskere færdigvaccinerede ved udgangen af august.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/frivillig-vaccineordning-er-snart-paa-plads