DK Nyt

Fremtiden usikker for Nordsøolien: Storoperatør trækker licensansøgning

Regeringen vil forhandle om den fremtidige udvinding efter at Total har forladt den såkaldte 8. udbudsrunde.
8. OKT 2020 14.37

Fremtiden for olieudvinding i Nordsøen er kastet ud i usikkerhed, efter at det franske olieselskab Total har trukket sin ansøgning om licens til udvinding frem til midten af 2050'erne.

Total købte i 2018 Mærsks olieaktiviteter og er i øjeblikket den største olieoperatør i Nordsøen. Den nuværende licens til at udvinde olie løber til 2046.

Der er to andre ansøgninger på bordet fra selskaber, som har søgt licens om at udvinde frem til 2055 i ansøgningsrunden, der er kendt som den 8. udbudsrunde.

Efter at Total har trukket sin ansøgning, er der ifølge regeringen "betydelig usikkerhed" om 8. udbudsrunde. Derfor har regeringen indkaldt til forhandlinger om den fremtidige udvinding.

Tøvende regering

Fra regeringens støttepartier har der været stor modstand mod at tillade olieudvinding efter 2050. Det hænger blandt andet sammen med målsætningen om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050.

Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmål, har tidligere i år anbefalet regeringen at aflyse 8. udbudsrunde, men regeringen har været tøvende. Det væsentlige argument mod en ny udbudsrunde har været signalværdien - altså at det ville kunne bremse grønne investeringer, hvis man fortsatte med at tillade jagt på fossile brændstoffer til midten af 2050'erne.

Ifølge regeringen skal der i forhandlingerne om Nordsøen på den ene side lægges vægt på, at der skal være "gode og stabile rammer for den resterende udvinding af olie og gas", på den anden side skal der tages hensyn til Folketingets klimamål for Danmark.

Ritzau

 

https://www.dknyt.dkartikel/fremtiden-usikker-for-nordsoeolien-storoperatoer-traekker-licensansoegning