Frederiksberg udvikler klima-sten der kan opbevare regnvand

Når en sten er ved at være fuld, kommer den af med vandet ved fordampning eller ved vanding af græs, der er plantet i stenene.
31. JAN 2019 11.45

FREDERIKSBERG: Frederiksberg Kommune har i samarbejde med to private firmaer opfundet et nyt våben mod oversvømmelser: En klimasten, der kan opbevare regnvand og dermed skaber mindre pres på kloakkerne, oplyser kommunen.

Frederiksberg Klimasten, som produktet hedder, blev lagt på en cirka 80 meter lang strækning på P.G. Rams Allé i efteråret. Stenene ligner traditionelle belægningssten med græs, men de er markant anderledes, eftersom de har gennemtrængelig overflade og kan opbevare op til otte liter vand pr. sten. Dermed mindsker stenen risikoen for oversvømmelser.  

Stenen er lavet af beton, måler 30 x 30 centimeter og kan indeholde otte liter vand. Når en sten er ved at være fuld, kommer den af med vandet ved fordampning eller ved vanding af græsset, der er plantet i stenene.

Kommer der ekstra meget vand, er stenene forbundet med et større klimasikringsprojekt i området, hvor overskydende vand leder hen i store kar og forsinkes, inden det rammer kloakken.  

 I første omgang er der lagt 266 klimasten på P.G. Ramms Allé i forbindelse med, at der er etableret et regnbed. Der skal også lægges sten på Bülowsvej i 2019, ligesom stenene vil blive tænkt ind i andre fremtidige anlægsprojekter.

Frederiksberg Klimasten er udviklet i samarbejde mellem kommunens fagmedarbejdere og firmaerne Dines Jørgensen & Co. A/S og Midtgaard A/S. 

Onsdag blev stenen kåret som vinder af kommunens Innovationspris.

ka

Frederiksberg Klimasten

  • Måler 30x30 cm og kan indeholde op til otte liter vand
  • Er lavet at beton, men er designet til at græs kan gro i og langs stenen
  • Kommer af med vandet via drypvis vanding af græs 
  • Bidrager til mindre overophedning på grund af fordampningen
  • Den synlige beton bliver afbrudt med mindre fordybninger på 3 cm og
  • skaber indre forbindelser mellem de fire store plantehuller.
  • Har plads til små planteløg, så stenen også kan huse farverige blomster
  • Kan lægges på steder med tung trafik

 

https://www.dknyt.dkartikel/frederiksberg-udvikler-klima-sten-der-kan-opbevare-regnvand