Forsøger med kampagne: Det er fedt at være bibliotekar

Forsøger med kampagne: Det er fedt at være bibliotekar

Også akademikere bliver der færre af på arbejdsmarkedet de kommende år. Ny kampagne af Bibliotekarforbundet og Danmarks Biblioteksforening skal rekrutter flere unge til at tage en uddannelse, der kvalificerer dem til at arbejde på biblioteket

Flere prognoser viser, at der bliver mangel på akademisk arbejdskraft i den nærmeste fremtid. Derfor gennemfører Bibliotekarforbundet og Danmarks Biblioteksforening i begyndelsen af det nye år en kampagne, der skal sikre flere studerende på bibliotekaruddannelserne.

Formålet med kampagnen er at sætte biblioteket og bibliotekaren i fokus - fortælle historien om det gode bibliotek, hvor man har lyst til at være, komme og arbejde i fremtiden. På den måde skal kampagnen gøre det attraktivt for uddannelsessøgende at vælge en bibliotekaruddannelse.

Om fem til syv år er den samlede arbejdsstyrke reduceret med ca. 60.000 personer. Hver gang der går otte personer på pension, så står der kun fem personer parat fra de unge årgange til at tage over.

De nyeste prognoser viser, at mere end 1.400 bibliotekarer vil gå på pension inden for de næste fem år. Til at fylde det store hul er der i gennemsnit kun dimitteret 117 bibliotekarer DB og cand.scient.bibl. pr. år de sidste to år. Det forventes, at ca. halvdelen af disse vil finde ansættelse i den private sektor.

Derfor vil der kun være omkring 60 dimittender pr. år til bibliotekssektoren eller 300 på 5 år. Det betyder, at der vil komme til at mangle ca. 1.000 bibliotekarer.

Det bevirker, at der må rekrutteres blandt andre akademikere. Men dette er ikke nok. Der vil nemlig komme en skarp konkurrence om de ny- og højtuddannede - uanset profession.

Så det er nu, der skal gøres noget, og derfor løber kampagnen af stablen ultimo februar 2011. Den sættes i gang med et kick off seminar i januar 2011.

 

https://www.dknyt.dkartikel/forsoeger-med-kampagne-det-er-fedt-at-vaere-bibliotekar