DK Nyt
Forsøg: Smitteopsporing flytter ud i kommunen
Der tages coronaprøver i en partybus i Ishøj. Her blev den nye model først taget i brug, og senere er også Helsingør, Høje-Taastrup og Fredensborg kommet med.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Forsøg: Smitteopsporing flytter ud i kommunen

En model, hvor kommunerne får adgang til data på samtlige smittede, afprøves lige nu i fire kommuner.
16. MAR 2021 10.30
TEMA: Corona

Kan man nemmere få styr på smitteudbrud, hvis kontakten til de smittede rykker ud til kommunerne? Det afprøver man lige nu i de fire kommuner Ishøj, Helsingør, Høje-Taastrup og Fredensborg.

I stedet for at kommunerne kun får data om dem, som Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har kunnet ringe op, får de fire kommuner nu data på samtlige nysmittede og kontakter dem alle, også dem, der først har fået en opringning fra styrelsen. 

Dermed kan kommunerne hurtigt sikre sig, om nogen har brug for hjælp til fx isolation eller praktiske problemer. Samtidig kan data om alle de smittede hjælpe kommunen og styrelsen med at se mønstre og sammen finde ud af, hvordan der bedst sættes ind med test og kommunikation i lige dette smitteudbrud.

Forsøget startede under den særlige Ishøj-taskforce, siden blev modellen også indført i Helsingør, og senest er Høje-Taastrup og Fredensborg også kommet med i forsøget.

- Vi har sendt nogle supervisere ud, som har tæt dialog med kommunen i en periode, og derefter overtager kommunen smitteopsporingen, fortæller Birgitte Drewes, vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til DK Nyt.

Mulig model for alle

- Vi har stadig den primære opsporing, men normalt vejleder vi om, at man kan kontakte kommunen, eller at vi kan få lov at kontakte den, hvis man har brug for hjælp. I de fire kommuner taler vi stadig med borgeren i første omgang, men derefter sker der en hurtig overlevering til kommunen, fortæller hun.

Forsøget skal efterfølgende evalueres for at finde ud af, om modellen bør udbredes til alle eller kun bruges i isolerede tilfælde.

- Vi øver os på at prøve ideer af, før vi beslutter, at de skal ophøjes til et koncept. Vi er også i dialog med andre kommuner om andre løsninger. Vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi kan bruge hinanden - kommunerne og os. Det handler om at spille hinanden gode, siger Birgitte Drewes.

Læs interview med Birgitte Drewes, hvor hun også taler om coronabekæmpelse som en schweizisk ost, på Kommunen.dk her, eller læs samme sted, hvilke erfaringer stadsdirektøren i Aarhus og kommunaldirektøren i Kolding har gjort sig fra deres arbejde med at bekæmpe store smitteudbrud, her og her.

https://www.dknyt.dkartikel/forsoeg-smitteopsporing-flytter-ud-i-kommunen