DK Nyt

Folketinget hæver bonus til vindmølle-naboer

Den kontante afregning til vindmøllenaboer stiger med en ny aftale, et år efter at den oprindelige blev indført.
25. NOV 2020 6.15

Partierne bag energiforligskredsen i Folketinget er blevet enige om at øge den bonus, der bliver givet til naboer til nye vindmøller. Det skal mindske den lokale modstand, nye vindmøller og solcelleanlæg møder.

Allerede sidste år blev der indgået en aftale om, at naboer ville få kontant kompensation for nye anlæg.

- Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri vores ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor er jeg glad for, at vi endnu en gang er blevet enige om at gøre forholdene for naboerne til fremtidens landvindmøller og solceller bedre, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i en meddelelse.

Hæves til 6.500 kr.

Sidste års aftale indebar, at naboer klos op ad nye vindmølleparker eller solcelleanlæg fik mulighed for at sælge deres bolig til dem, der opfører projektet.

Samtidig blev der indført en bonusordning til dem, der bor inden for fire til otte gange den nærmeste vindmølles højde eller inden for 200 meter af et solcelleanlæg. Den gennemsnitlige, årlige udbetaling vurderedes her til 5.000 kr.

Den bliver nu hævet til 6.500 kr. for naboer til vindmøller og 2500 kr. til naboer til solcelleanlæg. Den skattefritagede bonus betales af dem, der opstiller projekterne. Og træder i kraft ved nytår.

- Mange på Christiansborg taler om den grønne omstilling. Det er også vigtigt. Men knap så mange er optagne af bagsiden af medaljen og hjælpe dem, der rammes af gener fra fx vindmøller og solceller, skriver Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, om aftalen.

Venstres Carsten Kissmeyer siger:

- Den grønne omstilling skal komme alle danskere til gavn, også dem, som lokalt oplever omstillingen på tætteste hold.

Partierne bag aftalen er – ud over regeringspartiet Socialdemokratiet - Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/folketinget-haever-bonus-til-vindmoelle-naboer