Flere indsatte slipper væk fra psykiatrien end fra fængsler

KORT NYT23. NOV 2019 7.31

SJÆLLAND: Personer, der er varetægtsfængslet eller dømt til behandling på en retspsykiatrisk afdeling, slipper oftere væk end indsatte i landets fængsler og arresthuse. Det fremgår af en opgørelse, som Danske Regioner har lavet for Jyllands-Posten. I løbet af et år - fra 1. juli 2018 til 1. juli 2019 - blev der registreret 11 såkaldte rømninger fra retspsykiatriske afdelinger. Rømninger er ifølge Danske Regioner kendetegnet ved, at 'patienter stikker af fra lukkede afsnit og bryder ud på tidspunkter, hvor patienten ikke er tildelt nogen frihedsgrader'.

I samme periode blev der registeret ni tilfælde, hvor indsatte i danske fængsler og arresthuse uretmæssigt slap fri. Fængslerne og arresthusene huser vel at mærke over seks gange så mange dømte og varetægtsfængslede som retspsykiatrien. Tallene bekymrer politikerne i Folketinget, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder opgørelsen 'alarmerende'.

Sikkerheden i retspsykiatrien har været i fokus, efter at det tirsdag lykkedes gerningsmænd at befri den 24-årige Hemin Dilshad Saleh fra en retspsykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus. Han har en ledende rolle i bandegrupperingen NNV fra Nørrebro i København og var varetægtsfængslet i en sag om et groft overfald. Retspsykiatriske patienter, som er indlagt på almenpsykiatriske afdelinger, indgår ikke i opgørelsen fra Danske Regioner.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/flere-indsatte-slipper-vaek-fra-psykiatrien-end-fra-faengsler