DK Nyt
Fire helt nye og to godt prøvede spidser
Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti i Sønderborg til højre. Bagest står borgmester Erik Lauritzen (S)
Foto: Timo Battefeld, Ritzau Scanpix.

KV21:
Fire helt nye og to godt prøvede spidser

Så er der yderligere seks udpegninger af spidskandidater til KV21 - fra Solrød, Brønderslev, Frederikshavn, Lolland, Norddjurs og Sønderborg.
27. OKT 2020 7.35
TEMA: KV21

I Norddjurs og i Sønderborg er der genvalg til to kommunalpolitiske veteraner: Benny Hammer (K) og Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti. Men først fire helt nyvalgte spidser:

Solrød er en af de kommuner, der længe har ventet på en ny S-spids. Det har stået klart siden budgetforhandlingerne i 2019, hvor viceborgmester Claus Redder Madsen forlod S for senere at tilslutte sig SF. Nu oplyser partiet, at ny spids bliver gruppeformand Jonas Ring Madsen, der blev valgt uden modkandidater.

Han blev valgt ind i byrådet ved KV17, er medlem af økonomi-, teknik- og miljøudvalget og næstformand i familie- og uddannelsesudvalget. Han blev gruppeformand i 2019. I Solrød er Niels Hörup (V) borgmester, og det har han været siden 2006. S har bare tre ud af 19 pladser i byrådet her.

I Brønderslev er byrådsmedlem Carsten Ullmann Andersen valgt som ny spids for DF, oplyser partiet. Ulmann, der er leder i Søværnet, blev valgt til byrådet ved KV17 og har de seneste to år været formand for den to mand store DF-gruppe. Hans partifælle Erik Sørensen var spids sidst, men stiller ikke op denne gang. Borgmester har Mikael Klitgard (V) været siden 2014.

I Frederikshavn har DF også valgt en ny spids, Thomas Hjort, der er forhenværende professionel soldat og politiassistent, oplyser Kanal Frederikshavn. Hjort har ikke tidligere været valgt ind i det S-dominerede byråd med Birgit Hansen som borgmester siden 2014.

DF blev ved KV17 halveret fra fire til to byrådsmedlemmer. Da Kasper Lau tidligere i år flyttede fra kommunen, blev han afløst af Lars Oldager, der i mellemtiden var skiftet til S, så  DF har således kun ét byrådsmedlem p.t., Flemming Rasmussen, der stiller op igen længere nede på listen.

I Lolland Kommune er der også en ny spids udpeget - Tine Vinther Clausen, der ifølge Folketidende er valgt af knap 50 medlemmer som ny V-spids uden modkandidater.

Tidligere spids Henrik Høegh meddelte tidligere på måneden, at han stopper i politik, så Venstre skulle finde en ny udfordrer til borgmester Holger Schou Rasmussen (S), der har haft posten siden 2014.

Tine Vinther Clausen kom i byrådet ved KV17 og er formand for fritids- og kulturudvalget. Ifølge avisen er hendes ønske mere indflydelse til Venstre end i dag, hvor "Socialdemokratiet med SF's ene mandat har flertal og kan få de sager igennem, som partiet ønsker". V har fem pladser i det 25 mandater store byråd, hvor S har 12.

I Norddjurs er der ifølge Lokalavisen genvalg til Benny Hammer (K), der har stået øverst - og været valgt for K siden KV05.

Ved KV17 fik han fjerdeflest personlige stemmer: 1.000 ligeud efter borgmester Jan Petersen (S) med 2.858, Kasper Bjerregaard (V) med 1.045 og Jens Meilvang (LA) med 1.028 - og foran Ulf Harbo (EL) med 607.

Ved KV17 gik K fra en til to ud af 27 pladser i byrådet - og satser med den aktuelle medvind til partiet på flere endnu.

I Sønderborg er der ifølge SønderborgNyt også et genvalg af en spids: Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti, der ved KV17 gik fra tre til fem mandater. Ikke mindst efter gode personlige valg til Kleinschmidt, der har været i byrådet siden KV05.

I sin egen opfattelse har partiet, der har rod i det tyske mindretal, formået at bygge bro mellem rød og blå blok - og ser stadig behovet for det med udsigt til to stærke borgmesterkandidater fra S og V: Borgmester Erik Lauritzen (S) og Ellen Trane Nørby (V), der vel at mærke ikke er udpeget endnu. 

Kleinschmidt fik ved KV17 næstflest personlige stemmer med 4.944 efter Erik Laurittzen med 8.024 og foran tidligere borgmester Jan Prokopek Jensen (S) med 1.539, tidligere V-spids Peter Hansen med 1.243 og Heidi F. Jørgensen (V) med 886.

 

https://www.dknyt.dkartikel/fire-helt-nye-og-to-godt-proevede-spidser