DK Nyt
Finansministeriet sender regnemodeller til eftersyn
Finansminister Nicolai Wammen (S) sender sit ministeriums regnemodeller til eftersyn.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Finansministeriet sender regnemodeller til eftersyn

Der bliver de økonomiske vismænd, der næste år skal foretage et uafhængigt eftersyn.
5. OKT 2020 10.36

Finansministeriets  regnemodeller skal til eftersyn hos de økonomiske vismænd, oplyser Finansministeriet. Regnemodellerne leverer grundlaget for de politiske forhandlinger og prioriteringer og er i årevis fra især dele af rød blok blevet kritiseret for at ramme skævt.

- Da jeg tiltrådte som finansminister, varslede jeg, at Finansministeriets regneprincipper skulle ses efter i sømmene af fagfolk. Og det bliver de nu, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en kommentar.

Formandskabet for De Økonomiske Råd med overvismand Carl-Johan Dalgaard i spidsen får til opgave at lave et uafhængigt eftersyn af ministeriernes regnemodeller. Arbejdet går i gang fra februar 2021.

- Vi skal sikre os, at den store regnemaskine er opdateret - velsmurt og fintunet - så den giver os de bedst mulige forudsætninger for at vurdere effekterne af politiske tiltag og dermed det bedst mulige grundlag for at træffe kloge beslutninger. Eftersynet er et element i indsatsen for at blive bedre til blandt andet at regne på effekterne af de investeringer, som vi gør i velfærd og uddannelse, siger Nicolai Wammen.

Han peger desuden på, at regeringen har afsat midler til forskning. Den skal sikre ny viden om effekterne af velfærdsinvesteringer.

- Jeg håber og tror på, at både eftersynet og de afsatte midler til forskning på området kan gøre os bedre i stand til at sige, hvad det måtte have af effekter for vores økonomi, hvis vi eksempelvis investerer en mia. kr. i konkrete tiltag, som løfter kvaliteten i folkeskolen eller i daginstitutionerne, siger Wammen.

Ritzau

 

https://www.dknyt.dkartikel/finansministeriet-sender-regnemodeller-til-eftersyn