DK Nyt

Fastslået: Svampegifte finder vej til grundvandet

Nedbrydningsprodukter fra lovlige svampegifte, der bruges på korn-, raps- og kartoffelmarker, siver ned til grundvandet, oplyser De Nationale Geologiske Undersøgelser.
10. JAN 2020 11.25

Rester efter sprøjtegifte, der i dag lovligt bruges til bekæmpelse af svamp på markerne, kan havne i det danske grundvand. Det kan forskere for første gang slå fast, oplyser DR.

Forskerne har overvåget, hvordan godkendte sprøjtemidler opfører sig på rejsen fra marksprøjten, ned gennem jordlagene og til de eventuelt finder vej helt ned til grundvandet. Og de seneste fund, der er gjort på en forsøgsmark, giver anledning til bekymring fra flere sider.

Svampemidlerne kan nemlig finde vej til grundvandet i en koncentration over den tilladte grænse. Det viser en aktindsigt i en ny rapport, der er på vej fra det danske pesticidvarslingssystem.

- Vi kan for første gang se et klart link mellem de svampemidler, vi bringer ud på marken på samme måde, som landmændene gør det, og den rest heraf, der bliver transporteret ned til grundvandet, siger seniorforsker fra De Nationale Geologiske Undersøgelser Annette E. Rosenbom, som blandt andre står bag undersøgelserne.

I den seneste nationale overvågning fandt man stoffet, som hedder 1,2,4-triazol, i vand fra 27 pct. af alle undersøgte grundvandsboringer. I fire pct. af tilfældene var stoffet over den tilladte grænse.

Triazol er et nedbrydningsprodukt fra svampegifte, der anvendes på danske korn-, raps- og kartoffelmarker, og hører til gruppen af såkaldte azol-midler. Tidligere har der tvivl om, hvorvidt fundet af stoffet i grundvandet har skyldes tidligere tiders brug af andre stoffer, men med den ny rapport kan forskerne nu slå fast, at de svampegifte, som altså lovligt kan anvendes i dag, siver ned i det danske grundvand, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

DN peger også på, at den nye rapport kommer kort efter, at Rigsrevisionen har rettet en skarp kritik af Miljøministeriets godkendelsespraksis for pesticider.

Til DR siger miljøminister Lea Wermelin (S), at 'jeg kan bare sige med to streger under, at brugen af azol-midler er et område, jeg følger meget tæt, og hvis resultaterne viser, at der er et problem med udvaskning i den endelig rapport, så vil jeg selvfølgelig skride ind'.

Læs hele historien på DR.

ka

 

https://www.dknyt.dkartikel/fastslaaet-svampegifte-finder-vej-til-grundvandet