Færdselsregler på nettet skal forbedre unges trivsel
Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix

Færdselsregler på nettet skal forbedre unges trivsel

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil have færdselsregler for børn og unges færden på nettet, så mobning ikke kommer med hjem på værelset, og så skal psykiatrimillioner prioriteres rigtigt, lød det fra Magnus Heunicke (S) på samråd.
22. JAN 2020 16.24

Flere og flere børn og unge mistrives og får diagnoser. Det havde fået Venstres Marlene Ambo Rasmussen til at kalde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd med netop dette som tema.

Venstrepolitikeren efterlyste konkrete tiltag på området, men de lod vente på sig. 

Noget af det, Pernille Rosenkrantz-Theil dog kunne sige konkret, var, at hun vil se på at lave færdselsregler for sociale medier. Det er nemlig særligt her, vi skal finde årsagen til den stigende mistrivsel, for som ministeren formulerede det, ryger mobning med ind på børneværelserne med telefoner og sociale medier. 

- I gamle dage havde man helle derhjemme. Man havde et mere ufrit liv, men det var nemt at navigere i. Dengang var udfordringen, at man skulle følge et mønster, man ikke selv havde været med til at tegne. I dag er de anderledes, og det skal vi være bedre til at tale om, lød det fra Rosenkrantz-Theil.

Og ministeren har allerede holdt indledende møde med relevante parter som bloggere og techgiganter for at drøfte, hvordan man kommer videre med færdselsregler, som hun sammenligner med dem, der anvendes for presseetik.

- Vi har meget forskellige indgange, men jeg er meget optimistisk efter det møde, og jeg tror, vi går den samme vej. Men det er for tidligt at konkludere, for det er nye (sociale) medier med egne dagsordener, sagde ministeren.

Nu prioriteres millionerne
Sundhedsminister Magnus Heunicke fremhævede flere gange under samrådet de 600 mio. kr., der er sat af til styrkelse af psykiatriområdet - og herunder  også børn- og ungepsykiatrien.

Ministeren er i gang med at prioritere midlerne sammen med regionerne i et 'frugtbart samarbejde', som han gerne vil takke regionerne for.

- Jeg har stor ros til formandskabet i regionerne. Tallene går den forkerte vej, når det drejer sig om det her område, så nu kommer den proces, hvor vi vil lytte til dem, der står med udfordringerne til daglig. Det vil vi indkalde til brede forhandlinger om. Men vi kommer ikke til at lave en ny handlingsplan, men til at opstille nye mål, sagde Heunicke. 

Kæmpe ja til mødeplan
Til slut var det MF Marianne Jelveds (R) tur til at komme til orde og spørge ministeren, om der er udsigt til en mødeplan med KL for diskussioner på området, for 'vi kan ikke løfte opgaven uden ejere på området'.

- Kommunerne ejer skolerne og det sociale system, så det samarbejde er helt afgørende. Jeg er helt enig i en mødeplan og vigtigheden af samarbejdet etableret mellem det her udvalg og KL, så det bliver et ja til mødeplaner og mere samarbejde, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil afslutningsvis. 

Derudover fremhævede begge ministre også den bebudede afskaffelse af uddannelsesloftet som et vigtigt skridt mod bedre trivsel, da (fra)valg af uddannelse kan være en stor kilde til bekymring hos unge. 

https://www.dknyt.dkartikel/faerdselsregler-paa-nettet-skal-forbedre-unges-trivsel