DK Nyt
Et vil undgå stemmespild, et andet vil ikke blive spist op
Esbjerg-politikerne Henrik Vallø (Borgerlisten) til venstre og Jesper Frost (V), der trods tilbagegang til Venstre sikrede sig borgmesterposten.
Foto: Søren Alwan, Ritzau Scanpix.

Valgforbund op til KV21:
Et vil undgå stemmespild, et andet vil ikke "blive spist op"

Følg de senest indgåede valgforbund i Esbjerg, Mariagerfjord og i Sorø.
3. MAR 2021 9.14

I den seneste uge er tre nye politiske valgforbund konfirmeret - i Esbjerg, Mariagerfjord og Sorø.

I Esbjerg har Henrik Vallø (Borgerlisten, eks-K) nu også sat sin underskrift, så hele syv partier er med i et stort blåt valgforbund, skriver JydskeVestkysten. Dermed har den blå blok taget ved lære af stemmespildet fra KV17, hvor det var lige til øllet, at kommunen kunne bevare V-borgmester.

Der var to borgerlige valgforbund – V-DF-LA-Borgerlisten og så K-NB, og dermed tabte hele blokken i omegnen af et mandat på gulvet, men nu er der altså gjort fælles sag mellem alle seks partier samt Esbjerglisten repræsenteret ved Hans K. Sønderby, tidligere DF.

V og DF tog initiativet til samlingen af partierne, hvoraf NB og LA ikke er i byrådet. S-spids Jakob Lykke oplyser til avisen, at der arbejdes på et valgforbund mellem S-SF-EL-R. Alternativet, der også var med ved KV17, er siden nedlagt som parti i Esbjerg.

Fra Mariagerfjord oplyser Fjordavisen, at LA og KD, der i dag ikke er i byrådet, er gået i valgforbund med K, der har en enkelt ud af de 29 pladser.  

Ved KV17 var de tre små partier også i valgteknisk samarbejde med de to store borgerlige, V og DF, der fik henholdsvis 12 og tre pladser, men de små har nu altså revet sig løs. Som avisen skriver, er de "små partier tidligere blevet spist op".

I Sorø er der også et valgforbund for de mindste etableret. Ifølge sn.dk er R og KD gået sammen for "at styrke den politiske midte og det brede samarbejde" og er åbne over for flere.

Ved KV17 var de to partier også i et midter-valgforbund med ALT. Og alliancen gav et mandat hver til R og ALT og ingen til KD. I juli 2019 skiftede Niels Aalbæk Jensen fra ALT til R, da han mente, partiet rykkede sig for meget til venstre.

Men i oktober 2020 brød både han og Pia Hvid med R og har siden repræsenteret en lokaliste, Frigængerne, i byrådet. Det skete i protest mod valget af Sascha Fich som ny R-spids.





https://www.dknyt.dkartikel/et-vil-undgaa-stemmespild-et-andet-vil-ikke-blive-spist-op