DK Nyt
Enkeltmandsgrupper kan have afgørende politiske stemmer
Mogens Nyholm under valghandlingen ved KV17 på rådhuset på Laksetorvet i Randers.
Foto: Annelene Petersen, Ritzau Scanpix.

Nye og gamle radikale spidser i spil til KV21:
Enkeltmandsgrupper kan have afgørende politiske stemmer

Følg udpegninger af R-spidser i Skive, Stevns, Randers, Lyngby-Taarbæk og Ærø.
27. JUL 2020 8.35
TEMA: KV21

De Radikale har i denne periode en enkelt borgmesterpost - Leon Sebbelin i Rebild - og i 57 kommuner er partiet repræsenteret med i alt 82 folkevalgte, deraf 39 med enmandsgrupper, der dog kan have en afgørende betydning - som i Skive ved KV17.

I Skive var der denne gang kampvalg om at blive spids, skriver Skive Folkeblad. Ellen Bye Jensen, der tidligere har stillet op til byrådet uden at blive valgt, vandt nu foran Henrik Winther. Det nuværende byrådsmedlem Bent Dyrberg stillede ikke op igen - efter en enkelt periode.

Dyrberg fik en hård start på sin tid i byrådet, da han på valgnatten i november 2017 sad med det afgørende mandat og valgte - sammen med DF - at pege på Peder Christian Kirkegaard (V) som borgmester uden at konsultere Socialdemokraterne, som Radikale ellers var i valgforbund med. Den nye R-spids taler nu for en 'fredsslutning' med S-SF efter det forløb. Der er 27 i byrådet, hvor Kirkegaard er i sin anden borgmesterperiode.

I 39 kommuner sidder der en enkelt radikal i byrådet, hvilket også gælder i Stevns, hvor Line Krogh Lay ifølge Sjællandske netop er blevet genvalgt som spids. Hun sidder i sin anden periode og er også folketingskandidat i både Faxe- og Køge-kredsen og andensuppleant til Folketinget i Sjællands Storkreds. 

Ved KV17 rakte hendes 454 personlige stemmer til en femteplads på topscorerlisten i byrådet, hvor Anette Mortensen (V), der blev ny borgmester, fik flest med 1.179 foran Steen S. Hansen (S) med nøjagtig samme antal, den tidligere borgmester Mogens Haugaard Nielsen fra Borgerlisten Stevns med 849 og Mikkel Lundemann Rasmussen (K) med 547.

Også i Randers er der en enkelt radikal i byrådet: Veteranen Mogens Nyholm, der ifølge Randersidag er blevet genvalgt til den post. Han har de seneste fire kommunalvalg forbedret sit personlige stemmetal - fra 402 ved KV05 over 452 og 468 til 614 ved KV17. 

R står uden for S-SF-V-DF-K-konstitueringen, hvor Torben Hansen (S) er i sin første borgmesterperiode i det 31 pladser store byråd.

I Lyngby-Taarbæk har De Radikale to pladser, og formand for Børne- og Ungdomsudvalget Gitte Kjær-Westermann er ifølge Frederiksborg Amts Avis blevet genvalgt som spids. Den anden er Kasper Langberg.

Partiet er her med i en helt bred konstituering med bydronningen Sofia Osmani (K) som borgmester. Hun og K-gruppen fordoblede ved KV17 mandattallet fra fem til ti i byrådet med 21 pladser og har altså inviteret alle ind i samarbejdet.

Ærø, hvor Ole Wej Petersen S) er borgmester, stillede R slet ikke op ved KV17, men regionsrådsmedlem Morten Brixtofte Petersen er ifølge Fyns Amts Avis blevet udpeget til at stille op, så liste B kommer nu på stemmesedlen. Brixtofte sprængte listen ved regionsrådsvalget og blev eneste valgte fra R.

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/enkeltmandsgrupper-kan-have-afgoerende-politiske-stemmer