DK Nyt

Energiledelse bliver enklere at gå til

Kommuner konkurrerer om at være grønnest - og Go' Energi er klar med nye vejledninger, så alle kan være med

Det er vigtigt for kommunerne at have en grøn profil. Det er med til at skabe et godt image i forhold til mulige tilflyttere, virksomheder og ikke mindst de øvrige kommuner. En måde at skille sig ud på er ved at bruge energiledelse til at skabe en gennemført grøn profil. Det har været en stor succes i Fredensborg Kommune. Og nu kommer Go' Energi med vejledninger, der gør energiledelse nemt og billigt at implementere.

Sønderborg vil være CO2-neutral i 2029, Kolding vil reducere CO2-udledningen med 75 pct. per indbygger, og Samsø bryster sig af at køre 100 pct. på vedvarende energi. Det at have en grøn profil står højt på den politiske dagsorden. Og i dag er det blevet et konkurrenceparameter blandt kommunerne.

- Ingen moderne organisation med respekt for sig selv tør undlade at gøre noget ud af at have en grøn profil i dag. Det gælder naturligvis også kommunerne. Her er det at have en grøn profil efterhånden blevet et profileringsparameter, der angiver, hvor ansvarlig og succesfuld man er - både hvad angår kommunens image over for borgerne og i forhold til andre kommuner, siger Kurt Houlberg, der er forskningschef ved Anvendt KommunalForskning.

Energiledelse giver grøn profil
En måde at sikre en grøn profil på er ved at indføre energiledelse. Energiledelse er et styringsværktøj, der systematiserer energiindsatsen, så man får skruet ned for energiforbruget de rigtige steder og får de størst mulige besparelser ud af indsatsen.

- Energiledelse handler først og fremmest om at gennemgå sit energiforbrug og få det sat i system, så man ikke bruger unødvendige ressourcer. På den måde er der mange penge at spare for kommunen - plus at det bidrager til et godt image, siger projektleder Thomas Drivsholm fra Go' Energi, der netop har udgivet vejledninger i, hvordan man på en nem måde kan implementere energiledelse.

Sparer en halv million i sommerferien
En af de kommuner, der har haft stor succes med energiledelse, er Fredensborg, der også har en Kurveknækkeraftale med Go' Energi. Her valgte man for et par år siden at indføre certificeret energiledelse.

- Vi kunne konstatere, at der var et stigende energiforbrug i kommunen - og den kurve måtte knækkes. Så i dag bruger vi energiledelse som en paraply, der samler en masse forskellige energivenlige tiltag. Og det har virkelig kunnet mærkes på bundlinjen, siger direktør for miljø og kommunale arealer i Fredensborg Kommune Thomas Barfoed.

Et af de steder, hvor der har været noget at hente, er i skolernes sommerferie. Her har Fredensborg Kommune indledt Projekt Sommerdrift, som går ud på at sende servicemedarbejderne på kursus i energiforbrug. Det har betydet en besparelse på en halv million kroner om året.

Der går sport i det
At bruge energiledelse kræver, at man på ledelsesplan beslutter at gøre en aktiv indsats for at knække energiforbruget. Og så skal medarbejderne involveres, så det bliver et fælles projekt.

- Vi har eksempelvis decentraliseret energiforbruget i institutionerne, sådan at de nu selv tager ansvaret for energiforbruget. Det tog lige lidt at få lanceret - men nu er det faktisk blevet sådan, at der nærmest er gået sport i at spare på energien, fortæller Thomas Barfoed.

Signalværdi - og kontante besparelser
Kommuner, der ikke har ambitioner om at indføre certificeret energiledelse som Fredensborg, kan med fordel anvende de nye vejledninger fra Go' Energi.

- Vejledningerne indeholder de væsentligste ting og giver råd om, hvordan man på en enkel måde håndterer energiledelse i praksis. Og de er nemme at læse og at implementere, så alle kan være med. Der ligger mange besparelser i at følge energiforbruget systematisk - både på den korte og på den lange bane, understreger Thomas Drivsholm fra Go' Energi.

Det kan være en god idé at gøre energiledelse mere tilgængeligt, mener forskningschef Kurt Houlberg:

- Der mangler som regel ikke vilje i kommunerne til at lave planer om langsigtede løsninger og store indsatser. Men det kan være svært at gennemføre. Nogle enkle styringsinstrumenter er nemmere at tage til sig - og selvom mange grønne initiativer mest handler om signalværdi på den korte bane, så kan der meget vel være økonomisk afkast at hente på lidt længere sigt, hvis man bruger det aktivt som styringsinstrument.


• Energiledelse handler om at kortlægge energiforbruget, sætte mål og udarbejde en handlingsplan - og følge op.
• Ved at bruge energiledelse sikrer organisationen, at man sætter ind de rigtige steder og dermed får flest energibesparelser for pengene.
• I forhold til eksisterende tilbud om energiledelse- også lightudgaverne - er vejledningerne fra Go' Energi en mere enkel og praktisk instruktion.
• Hent vejledningen i nem energiledelse på GoEnergi.dk/energiledelse.

 

Kommuners grønne udmeldinger
• København vil være CO2-neutral i 2025.
• Aarhus følger trop i 2030.
• Sønderborg vil være CO2-neutral i 2029.
• Koldings mål er 75 procent mindre CO2 per indbygger i 2029 plus 50 procent energi fra vedvarende energi i 2050.
• Aalborg vil overgå til 100 procent vedvarende energi inden 2050.
• Ringkøbing-Skjerns vision er at blive selvforsynende med vedvarende energi i 2020.
• Skive skal være CO2-neutral senest i 2029.
• Samsø drives allerede i dag 100 procent af vedvarende energi.

Go' Energi er en uafhængig, offentlig organisation under Klima- og Energiministeriet

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/energiledelse-bliver-enklere-at-gaa-til