DK Nyt
En varde skal vise hvornår flyttet fyrtårn ville være styrtet i havet
Foto: Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix

En varde skal vise hvornår flyttet fyrtårn ville være styrtet i havet

Murerlærlinge uden læreplads skal bygge varde sammen med murermesteren bag fyr-flytningen. Han gætter på, at der kun går fire år, før varden også er væk.

HJØRRING: Hvis man vil vide, hvornår Rubjerg Knude Fyr ville være styrtet i havet, hvis ikke det var blevet flyttet, så behøver man ikke gætte, for der hvor fyret stod indtil lige efter efterårsferien sidste år, vil der i stedet blive bygget en varde, der markerer fyrets oprindelige plads, skriver DR Nordjylland.

Det er murermester Kjeld Pedersen, der stod for flytningen af fyret 70 meter ind i lande, som sammen med fire murerlærlinge vil bygge varden, der skal være mellem to og to og en halv meter høj. Det bliver ikke en kopi af fyret, men dog med en lukket top oven på en firkantet figur.

- Der ligger tilfældigvis en lille klump beton derude, som vi kan bygge på, og så kan vi følge lidt med i, hvornår fyret reelt ville være skredet ned ad skrænten, hvis ikke det var blevet flyttet, siger murermester Kjeld Pedersen til DR Nordjylland.

De fire murerlærlinge er unge, der ikke har fundet en læreplads, og arbejdet finansieres med en lille håndfuld af de i alt fem mio. kr., der var sat til af til det store flytteprojekt. Varden vil blive bygget i foråret, og Kjeld Pedersen gætter på at den kun vil overleve på stedet omkring fire år, før den bliver slugt af bølgerne.

mk

 

https://www.dknyt.dkartikel/en-varde-skal-vise-hvornaar-flyttet-fyrtaarn-ville-vaere-styrtet-i-havet