DK Nyt

Eksperter: Aarhus Kommune bør vise skjulte optagelser

Skjulte video-optagelser fra plejehjem i Aarhus bør offentliggøres, mener to eksperter, der har set optagelserne. Også flere politikere vil se optagelserne.

AARHUS: Optagelser med skjult kamera fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bør vises for offentligheden. Det mener flere af de eksperter, der har set de skjulte optagelser, som indgår i en dokumentarudsendelse fra TV2, skriver TV2 Østjylland.

De skjulte optagelser er foregået efter aftale med de pårørende til en 90-årig kvinde med demenssygdom, som ifølge familien har været udsat for massivt omsorgsvigt. Aarhus Kommune har fået materialet omfattet af et fogedforbud, og optagelserne må derfor ikke vises.

Ifølge flere eksperter bør optagelserne dog offentliggøres. Det mener blandt andre professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lars Bjerrum, der har set de skjulte optagelser og selv medvirker i dokumentaren.

- I og med at man ikke kan få det her frem på anden vis, så synes jeg, det er relevant at bringe optagelserne. Familien har jo kæmpet i mange år for at få kommunen og forvaltningen i tale, og de har intet opnået, siger Lars Bjerrum til TV2 Østjylland.

Vicedirektør i Aarhus Kommune Thune Korsager har tidligere udtalt til Fagbladet FOA, at han synes, 'det er et overgreb, grænsende til psykisk voldtægt' at optage med skjult kamera på en arbejdsplads.

Anneke Dapper Skaaning har 25 års erfaring som demenspsykolog. Hun anerkender, at det kan være stærkt grænseoverskridende for personalet at blive overvåget med skjult kamera. Alligevel mener hun, at det er vigtigt at få optagelserne frem i lyset.

- Jeg er overbevist om, at man aldrig nogensinde ville have fået det her frem, hvis det ikke var blevet filmet med skjult kamera. Vi har jo ingen chance for at opdage det. Og det er dødærgerligt, hvis det ikke kan komme frem i offentligheden, siger hun til TV2 Østjylland.

Flertal vil vise optagelser

Et bredt flertal på fem partier i Aarhus Byråd ønsker – på trods af fogedforbuddet - nu at få vist optagelserne. Og det handler om, at borgerne skal kunne have tillid til, at ældreplejen er god nok.

- Tillid er et nøgleord. Og efter at det her er kommet frem, er jeg sikker på, at rigtigt mange af os vil få henvendelser andre steder fra, om de også kan have tillid til os, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, Lone Hindø (S), til TV2 Østjylland.

Samme toner lyder fra et andet udvalgsmedlem, Hans Skou (V). Han vil have optagelserne offentliggjort.

- Det kan godt være, at man kan finde noget jura, der gør, at optagelserne ikke kan blive offentliggjort. Men det er slet ikke det vigtige her, siger Hans Skou.

- Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem. Vi skal lære af den her sag, og den skal have de konsekvenser, den skal have, og så skal vi komme videre herfra, siger Hans Skou.

Rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) har ikke ønsket at kommentere historien på grund af den verserende retssag. 

esl

 

https://www.dknyt.dkartikel/eksperter-aarhus-kommune-boer-vise-skjulte-optagelser