DK Nyt
Dragør får støtte til at redde lodstårn fra råd og svamp
Lodstårnet er fra 1912 og blev fredet i 1987.
Foto: Dragør Kommune

Dragør får støtte til at redde lodstårn fra råd og svamp

Fredet lodstårn ved landets eneste lods-museum får nu skiftet sit ene ben.
29. JAN 2021 8.25

DRAGØR: Efter at have konstateret begyndende råd og svamp i den bærende konstruktion er det lykkedes at få fondsstøtte til at renovere af Dragør Havns karakteristiske vartegn lodstårnet, oplyser kommunen.

- Lodstårnet er et vartegn for Dragør og for byens maritime historie. Som det står der – karakteristisk, knejsende – og skuer ud over havet, er det en fortælling om en søfartsby og lodserne i Dragør, siger borgmester Eik Dahl Bidstrup (V).

Kommunen forsøgte sig med en ansøgning til A.P. Møller-fonden, som siden har valgt at støtte renoveringen af det fredede tårn med 475.000 kr.

Landets eneste lods-museum

- Når jeg tænker på, at Danmarks eneste lods-museum ligger på Dragør Havn, er det overordentlig glædeligt, at andre også kan se værdien i at værne om historien, lodstårnet og den ellers maleriske havn, siger Eik Dahl Bidstrup 

Den påtænkte renovering omfatter udskiftning af ét ben og en stor del af det vandrette tømmer. Til det formål kræves både stillads og kran. Dertil kommer maling af hele konstruktionen. Havnens tømrer samt lokale håndværkere skal i løbet af året gennemføre renoveringen.

Lodstårnet er opført i 1912 og gennemgik en restaurering i 1960, hvorefter det blev overdraget til Dragør Kommune. Det blev fredet i 1987. I 2010 blev der udskiftet én sektion i det ene af de fire ben.

ka

https://www.dknyt.dkartikel/dragoer-faar-stoette-til-at-redde-lodstaarn-fra-raad-og-svamp