DK Nyt
Disciplineret og velforberedt fødselar

Disciplineret og velforberedt fødselar

Slagelse-borgmester Lis Tribler (S), der nu fylder 60, var selv med til at kæmpe for lærernes efteruddannelsesaftale, der siden har kostet kommunerne dyrt
9. JAN 2012 13.35

SLAGELSE: Torsdag den 12. januar fylder Slagelses borgmester Lis Tribler rundt. Lis Tribler har været borgmester i Slagelse siden 1998, og da Slagelse i 2007 blev sammenlagt med Korsør, Skælskør og Hashøj, fortsatte hun med det.

Ved siden af borgmesterjobbet bestrider Lis Tribler en række andre tillidshverv. Blandt andet sidder hun i bestyrelsen for KL, og siden 2010 har hun været næstformand i KLs Social- og Sundhedsudvalg.

Lis Tribler blev født i Korsør i 1952 og voksede op få hundrede meter fra den strand, der senere måtte lade livet til fordel for lystbådehavnen og Flådestation Korsør.

Det maritime kom til at præge hendes barndom, hvor hun boltrede sig i bølgerne og allerede som otteårig sejlede træjolle i Storebælt sammen med sin bror. Hun blev bidt af sejlsport og deltog siden i mange kapsejladser.

Lokomotivførerens datter
Der var altid aktivitet i det lille socialdemokratiske hjem på Møllebjergvej, hvor faderen var lokomotivfører og moderen selvstændig fysioterapeut. Dengang stod det ikke skrevet i kortene, at den unge Lis skulle få en fremtid i politik. Hun ville derimod være skolelærer.

Efter handelseksamen i 1969, HF i 1971 og lærereksamen fra Holbæk Seminarium i 1975 blev Tribler lærer på Søndermarksskolen i Slagelse. I 1983 blev hun viceskoleinspektør på Vestre Skole, hvor hun i 1991 fulgte med over på Nymarkskolen, da de to skoler blev lagt sammen.

Fra 1979 til 1989 var hun medlem af bestyrelsen af Danmarks Lærerforenings lokale kreds 54, og her arbejdede hun aktivt for at forbedre lærernes arbejdsvilkår. Blandt andet var hun med til at starte den holdningsbearbejdning, der medførte, at skolelærere fik lov til at tage efteruddannelse i arbejdstiden og ikke, som hidtil, i deres fritid. Den praksis har siden kostet de danske kommuner mange millioner.

Fik omfartsvejen aftalt igennem
Som kommunalpolitiker har Lis Tribler blandt andet sat fokus på erhvervsudvikling, og et af hendes første initiativer som borgmester var at udarbejde en erhvervspolitik for Slagelse i dialog med de lokale virksomheder.

Et andet projekt, hun tidligt fik sat skub i, var anlæggelsen af en vestlig omfartsvej ved Slagelse. En sådan havde stået på ønskelisten siden 1960'erne, og Tribler fik i 1998 forhandlet en aftale på plads med den daværende trafikminister Jytte Andersen (S). En aftale der sikrede, at staten ville sørge for tilkørselsramper til vestmotorvejen, hvis Vestsjællands Amt til gengæld bekostede selve omfartsvejen vest om Slagelse. Ministeren regnede måske ikke med, at amtspolitikerne ville punge ud, men Tribler fik dem overtalt. Kommunalreformen kom imidlertid i vejen, så først i efteråret 2011 blev der taget spadestik til den vej, der om nogle år også vil komme pendlerne i Kalundborg og Næstved til gode.

Klima, sundhed og idræt har igennem tiden også haft Lis Triblers særlige interesse. For eksempel blev hun af daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) opfordret til at stå i spidsen for regeringens breddeidrætsudvalg, som ville bringe motion tilbage i børn og unges hverdag. Det har mange skolebørn i Slagelse Kommune siden fået at mærke.

Hentede Anja Andersen
Eliten er dog ikke blevet snydt. Omkring årtusindskiftet var Lis Tribler med til at hente Anja Andersen til Slagelse, og i de efterfølgende otte år stod håndboldstjernen i spidsen for Slagelse Dream Team, der tre gange vandt de europæiske mesterskaber i Champions League.

På rådhuset er Lis Tribler kendt som en disciplineret og altid velforberedt politisk chef, der helst undgår for meget opmærksomhed omkring sin person. Transporten til og fra arbejde og mellem møder ude i byen sker hovedsageligt ved hjælp af den sorte Centurion. Den sparsomme fritid tilbringes helst i lystbådehavnen i Korsør eller på dækket af familiens sejlbåd.

Faktisk er det ikke en ordentlig sommer for Lis Tribler, hvis hun ikke har været en tur rundt i de danske farvande med familien, som tæller datteren Julie på 21 år, der læser erhvervsøkonomi på SDU i Slagelse, og ægtefællen Jørn Bach, der netop er gået på efterløn fra et job som mangeårig driftschef i SK Forsyning.


Blå Bog

• Født 12. januar 1952 i Korsør
• Lærereksamen fra Holbæk Seminarium 1975
• Lærer ved Søndermarksskolen 1975-1983
• Viceskoleinspektør på Vestre Skole 1983-91
• Viceskoleinspektør på Nymarkskolen 1991-97
• Medlem af byrådet i Slagelse Kommune siden 1990
• Borgmester i Slagelse Kommune siden 1998
• Medlem af KLs Social- og Beskæftigelsesudvalg 1998-2005
• Medlem af KLs Social- og Sundhedsudvalg 2006-10
• Formand for regeringens Breddeidrætsudvalg 2007-09
• Medlem af KLs bestyrelse siden 2010
• Næstformand i KLs Social- og Sundhedsudvalg siden 2010

• Desuden medlem af bestyrelsen for Væksthus Sjælland, bestyrelsen for Sports Team Slagelse, Movias repræsentantskab, Syddansk Universitets repræsentantskab, Femern Bælt Komitéen, bestyrelsen for Selandia (Center for erhvervsrettet uddannelse) m.m.

Fødselsdagen bliver fejret ved en reception i Musikhuset i Slagelse fredag den 20. januar mellem klokken 13 og 17.

 

https://www.dknyt.dkartikel/disciplineret-og-velforberedt-foedselar