DK Nyt
Direktør i seruminstitut er fritaget og under mistanke om fejl
Foto: Joachim Rode, Ritzau Scanpix

Direktør i seruminstitut er fritaget og under mistanke om fejl

En mistanke om økonomiske og datamæssige uregelmæssigheder i Statens Serum Institut gør, at den øverste direktør fritages for tjeneste.
18. DEC 2019 13.47

Direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, er blevet fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

Der er rejst spørgsmål om sammenblanding af private økonomiske interesser og forskningsmæssige interesser. Det uddybes dog ikke, hvad det mere konkret går ud på.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

- Der skal være fuldkommen klarhed over, at alle regler overholdes, og interne procedurer følges, når det drejer sig om offentlige myndigheder. Derfor har jeg taget dette nødvendige skridt, og jeg ser frem til resultatet af Kammeradvokatens arbejde, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Der er lavet et kommissorium, og Kammeradvokaten, statens primære advokat, skal stå for en undersøgelse af administrationen af patentaftaler og af særlige godtgørelser.

Der er en mistanke om, at forskeres særaftaler med seruminstituttet ikke lever op til reglerne, når det drejer sig om eksempelvis forskernes godtgørelse i forbindelse med deres resultater.

Der er en mistanke om en sammenblanding af instituttets interesser og forskeres private økonomiske interesser. Desuden er der opdaget en række uregelmæssigheder i forbindelse med behandling og overførsel af følsomme personoplysninger til USA. Det fremgår ikke, hvem der har modtaget oplysningerne, men kun at det er om 'dansk registrerede'.

Sagen rejser et spørgsmål om, hvorvidt instituttets procedure er tilstrækkelig i forhold til at sikre sig mod en sammenblanding af interesser.

De interne kontroller i ministerier og styrelser har været til debat den seneste tid grundet sager om millionsvig som Britta Nielsen-sagen i Socialstyrelsen og fusk med udbytteskat, der gav fem års fængsel til en tidligere skattemedarbejder. Senest har der været en sag om mulig millionsvindel med indkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Vicedirektør Ole Jensen vil indtil videre fungere som øverste chef for Statens Serum Institut.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/direktoer-i-seruminstitut-er-fritaget-og-under-mistanke-om-fejl