DK Nyt

Der er lyspunkter i lægedækningen i Nordjylland og Hovedstaden

Flere borger får læge på almindelige vilkår i Nordjylland, og Hovedstaden skal for første gang i en årrække ikke udvide lægekapaciteten.
28. NOV 2020 8.16

NORDJYLLAND / HOVEDSTADEN: Lægemangel er en ongoing story i det meste af landet. Men flere steder er der godt nyt for en stund. Hovedstaden kan melde, at der lige nu er praktiserende læger nok, mens flere er på vej. Og i Nordjylland overgår fem udbuds- og regionsklinikker til almindelig praksis i løbet af det næste halve år. 

To udbudsklinikker og tre regionsklinikker overtages i løbet af det næste halve år af praktiserende læger. Dermed kan 30.000 borgere se frem til at få et lægetilbud på almindelige vilkår, oplyser regionen.

- Det er dejligt, at vi nu kan tilbyde borgerne i de berørte områder en læge på normale vilkår, efter vi i en del år har været nødt til at oprette udbudsklinikker og regionsklinikker for at sikre lægedækningen. I vores vurdering af ansøgerne har kvalitet været det bærende parameter, så derfor er jeg også overbevist om, at borgerne kan se frem til en god og robust lægeløsning, siger Lis Mancini (S), formand for regionens Vurderingsudvalg.

I alt fem praktiserende læger overtager klinikkerne - tre enmands, og to læger sammen om to af praksisserne. Se fordelingen hos regionen

Hovedstaden behæver ikke udvide kapaciteten

Også i Region Hovedstaden går det den rigtige vej. Her knækkede kurven i 2018, så der for første gang i en årrække ikke behov for at udvide lægekapaciteten i almen praksis i det kommende år.

Der er nemlig praktiserende læger nok til at dække alle borgere i regionen – også når man kigger på prognoserne for befolkningsudviklingen.

- Nu vi er kommet på forkant, skal vi selvfølgelig holde fast i den gode udvikling. Så selvom vi ikke har brug for flere kapaciteter lige nu, skal vi følge udviklingen tæt, så vi ikke i fremtiden kommer til at mangle praktiserende læger, siger Qasam Ahmad (AL), formand for udvalget for forebyggelse og sammenhæng.

Desuden har et stigende antal lægepraksis åbent for tilgang af nye borgere, og der er 23 læger på vej, som er ved at etablere eller udvide praksis. Størstedelen af dem forventes at åbne op i 2021. 

Den gode udvikling er sikret med forskellige tiltag, oplyser regionen. Der er blandt andet større fokus på at sikre en mere langsigtet kapacitetsplanlægning. Der er også udarbejdet en en prognose sammen med PLO og kommunerne i hovedstaden, så den årlige lægedækningsundersøgelse er forbedret. 

Ifølge Lægeforeningens medlemsregister er antallet af praktiserende læger faldet med 7,9 pct. siden 2010. I Hovedstaden er antallet af aktive lægekapaciteter steget fra 1.047 til 1.093 i perioden 2018-2020. I Nordjylland er der 285. 

https://www.dknyt.dkartikel/der-er-lyspunkter-i-laegedaekningen-i-nordjylland-og-hovedstaden