DK Nyt

De Radikale ud af et rødt valgforbund i Esbjerg og ind i et grønt i Aalborg

Følg de seneste aftaler om valgalliancer op til KV21 i Esbjerg og Aalborg.
23. MAR 2021 15.45
TEMA: KV21

I en af de største blå kommuner - Esbjerg - er De Radikale denne gang ikke inviteret med i et rødt valgforbund, mens samme parti er gået med i en grøn valgalliance i en rød kommune, Aalborg.

Fra Esbjerg beretter JydskeVestkysten, at S, SF og EL går i valgforbund og ikke ønsker De Radikale med. Ved KV17 var både R og ALT ellers med, og ALT i Esbjerg er siden da nedlagt.

Efter et anstrengt samarbejde på centrum-venstre-siden erklærede den enlige radikale Anne Marie Geisler Andersen sig ni måneder inde i perioden som uafhængig uden for de to blokke. At Geisler har givet udtryk for hverken at være rød eller blå har været afgørende for Diana Mose Olsen (SF) og Sarah Nørris (EL), der er bekymrede for at komme til at lægge stemmer til en blå borgmester.

Ved KV17 manglede rød blok bare 3.068 stemmer i at få flertallet på 16 ud af 31. Borgmesterposten gik til Venstres Jesper Frost Rasmussen på baggrund af nogle ret dyre mandater, og i forhold til KV17 har blå blok denne gang større samling på geledderne end sidst med hele syv deltagende partier i et valgforbund.

Alliance mod Egholm-løsning

I Aalborg er De Radikale ifølge TV2 Nord gået med i et grønt valgforbund til venstre - bestående af SF-EL-R-ALT samt en lokal nyskabelse, Trafikalt Folkeparti.

De fem partier forpligter nu hinanden på, at de - hvis de opnår valg - ikke vil støtte, at der via den såkaldte Aalborg Alliance gives 600 mio. kr. til en eventuel Limfjordsforbindelse via Egholm. 

Ifølge tv-stationen har det vakt opsigt i byrådet, at De Radikale nu har den holdning, da partiet i 2018 sammen med et stort flertal sagde ja til Aalborg Alliancen. Philip Tarning-Andersen, der er lokal R-formand, forsikrer, at partiet stadig støtter en tredje Limfjordsforbindelse, men blot ikke ønsker, at den går over Egholm.

Ved KV17 var R i valgforbund med K, hvilket begge partier fik et mandat ud af. SF-EL-ALT og den lokale Social Fællesliste var sammen med S, der fik hele 17 ud af de 31 mandater og en borgmesterpost til Thomas Kastrup-Larsen.

groentvf

Fra venstre: Jens Harder, Alternativet Nordjylland, Per Clausen, Enhedslisten Aalborg, Anders Wested, Trafikalt Folkeparti, Philip Tarning Andersen, Radikale Aalborg, Allan Norré Pedersen, SF Aalborg, Jørgen Hein, Radikale Aalborg. (Foto: Enhedslisten)

https://www.dknyt.dkartikel/de-radikale-ud-af-et-roedt-valgforbund-i-esbjerg-og-ind-i-et-groent-i-aalborg