DK Nyt
De første raske medarbejdere tilbydes nu coronatest
I København er det nye testcenter placeret i Fælledparken. Her får udvalgte ansatte uden symptomer nu tilbud om test.
Foto: Gonzales Photo Dejan Obretkovic, Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

De første raske medarbejdere tilbydes nu coronatest

Fem kommuner får lov at tyvstarte med at teste raske medarbejdere. Syddanmark tilbyder test i weekenden.

De fem kommuner, som er hjemsted for fem nye testcentre i hvide telte, har som de første fået lov at tilbyde deres medarbejdere i ældre-, sundheds- og socialsektoren at blive testet, selvom de ikke har nogen symptomer.

Til og med næste onsdag 29. april testes kun medarbejdere i de fem kommuner Odense, København, Aarhus, Næstved og Aalborg, oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Det sker som led i den nye teststrategi, hvor de hvide telte i det nyoprettede Testcenter Danmark især skal bruges til at teste personer uden symptomer. Der er ikke sat nogen tidsfrist på for, hvornår tilbuddet skal gælde alle i sundhedsvæsnet og ældreplejen, men i første omgang lægger de fem kommuner altså ud.

De første er inviteret

 I Odense er de første invitationer udsendt, og op til 320 personer kan testes hver dag.

'I de første syv dage inviterer vi medarbejdere fra ældre-, handicap- og sundhedsområdet til at blive testet, og så ser vi på erfaringerne fra den første uge og udruller den videre testning derfra. Næste skridt kan være medarbejdere fra andre forvaltninger,' fortæller Charlotte Scheppan, sundhedschef i Odense.

I Aarhus begynder man med at give tilbuddet til personale fra de af kommunens plejehjem, hvor borgere eller medarbejdere har været smittet.

'Indtil videre er vi kommet igennem coronakrisen med begrænset smittespredning i Aarhus. Vi tager gerne imod tilbuddet om at hjælpe til i denne indkøringsfase, sådan at myndighederne kan afprøve det nye set-up og hurtigt øge testkapaciteten,' siger Hosea Dutschke, direktør i Sundhed og Omsorg. 

Weekend-tilbud i Syddanmark

I Region Syddanmark tilbyder man samtidig, at et antal medarbejdere på sundheds-, social- og ældreområdet og i lægepraksis kan blive testet for covid-19 i weekenden, selvom de ikke har symptomer.

Regionen har ledig testkapacitet i weekenden, hvor der er færre henvisninger fra praktiserende læger, og har derfor mulighed for fremover at teste 1.000 medarbejdere hver lørdag og søndag.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) understreger, at en negativ test ikke må give anledning til, at medarbejderne ændrer adfærd i forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer om afstand, hygiejne og værnemidler.

I Region Syddanmark kan man som medarbejder blive testet i Kolding, Aabenraa, Esbjerg, Odense, Svendborg og Ærø. Man booker tid ved at ringe til sygehusenes kontaktnumre.

https://www.dknyt.dkartikel/de-foerste-raske-medarbejdere-tilbydes-nu-coronatest