DK Nyt
De fleste restriktioner er udfaset i september
Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om en udfasning af coronarestriktionerne henover sommeren.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Genåbning:
De fleste restriktioner er udfaset i september

Bortset fra i nattelivet, ved rejser og større arrangementer vil der ikke være restriktioner fra september. Og så siger vi stort set farvel til mundbindet fra på mandag.
10. JUN 2021 6.16
TEMA: Corona

Alle restriktioner i forbindelse med coronapandemien vil være udfaset 1. september bortset fra i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2.000 deltagere, hvor der frem til 1. oktober skal fremvises coronapas.

Det fremgår af en aftale, der er blevet indgået af et flertal af Folketingets partier tidligt torsdag morgen. Bortfaldet af restriktionerne vil ske gradvist hen over sommeren.

- Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om en plan, der betyder, at alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark – vil være væk i september, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde tidligt torsdag morgen efter mere end 12 timers politiske forhandlinger.

Coronapas stadig vigtigt

Epidemikontrollen er fortsat vigtig, og derfor bliver coronapasset også et vigtigt redskab under udfasningen. Coronapasset er et bevis på, at man enten er vaccineret, har været smittet inden for det seneste halve år eller har en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel.

Også coronapasset vil blive udfaset undervejs, hvor steder med mindst smitterisiko, herunder biblioteker og fritidstilbud, allerede begynder udfasningen fra 14. juni.

Der er enighed blandt partierne om, at hvis smitten udvikler sig i en bekymrende retning, kan udfasningen blive udskudt, står der i aftaleteksten.

Farvel til mundbind

Fra mandag siger Danmark farvel til mundbind alle steder undtagen i tæt kollektiv trafik. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Resultatet af forhandlingerne betyder en markant åbning af vores samfund, hvor vi fra mandag siger farvel til mundbind næsten alle steder, siger sundhedsministeren.

Ifølge formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, vil mundbind kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.

- Det betyder, at man kan gå ned og købe en liter mælk uden at have mundbind på, siger Thulesen Dahl på pressemødet.

Fra 1. september vil kravet om mundbind blive udfaset helt, fremgår det af aftaleteksten mellem partierne.

I en tidligere rammeaftale lød det, at mundbindet senest skulle udfases, når alle danskere over 16 år har fået tilbudt en vaccine. Det står til at ske i september, men smitteudviklingen har altså været så positiv, at partierne og regeringen nu har besluttet, at der stort set kan siges farvel til mundbindet fra mandag.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Ritzau / ibs

https://www.dknyt.dkartikel/de-fleste-restriktioner-er-udfaset-i-september