DK Nyt
Dansk økonomi ramt mindre under corona end tidligere antaget
Danmarks store medicinalindustri er en af årsagerne til, at dansk økonomi har klaret sig godt gennem coronakrisen.
Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix (arkiv)

Dansk økonomi ramt mindre under corona end tidligere antaget

Danmark og Norden er sluppet billigere gennem krisen end resten af verden, vurderer analytiker.
30. JUN 2021 8.45

Dansk økonomi er kommet bedre gennem coronatiden end tidligere antaget.

I første kvartal i år, hvor Danmark var ramt af nedlukning, skrumpede økonomien med 1,0 pct. fra kvartalet før, viser reviderede tal fra Danmarks Statistik. Den første beregning havde vist et fald på 1,3 pct.

Også 2020, som i store dele af året var ramt af restriktioner, har udviklet sig bedre end tidligere antaget. Her er økonomien skrumpet 2,1 pct., viser nye tal. Tidligere beregninger havde vist et fald på 2,7 pct.

Samtidig er væksten i 2019 dog også blevet nedjusteret til 2,1 pct. fra før 2,8 pct., viser tallene.

Danmark er sluppet billigt

Ifølge senioranalytiker Bjørn Tangaa Sillemann, Danske Bank, er Danmark - og Norden - sluppet billigere gennem krisen end resten af verden.

- Med de nye tal har vi faktisk også klaret 2020 en anelse bedre end vores nordiske naboer målt på bnp, skriver han i en kommentar.

Det skyldes blandt andet en stor medicinalindustri, der ifølge analytikeren ikke lader sig påvirke ret meget med den generelle økonomiske aktivitet.

Kraftig vækst i dette kvartal

Han forventer, at økonomien allerede i det indeværende kvartal vil nå niveauet fra før krisen. Det er før end ventet, da genopretningen har været stærk.

- Nu kører den økonomiske motor mere eller mindre på alle cylindere, og det igangværende kvartal kommer formentlig til at vise kraftig vækst, vurderer han.

Økonomien beregnes ved landets bruttonationalprodukt (bnp). Det er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Bnp-tallene beregnes ud fra den data, der er tilgængelig. Der kommer dog løbende mere til, og derfor revurderes det løbende. Der er tidligere set store ændringer i efterfølgende revisioner.

På grund af corona er beregningerne ifølge Danmarks Statistik ekstra usikre.

Ritzau
 

https://www.dknyt.dkartikel/dansk-oekonomi-ramt-mindre-under-corona-end-tidligere-antaget