DK Nyt

Danmark sætter AstraZeneca-vaccinationer på pause

Det skal undersøges, om der er sammenhæng mellem blodpropper og AstraZeneca-vacciner. Vaccineplanen udskydes derfor nok en gang - denne gang med fire uger.
11. MAR 2021 10.28
TEMA: Corona

Danmark sætter vaccinationer med AstraZeneca på pause, da der har været flere alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne. Men det skal undersøges, og derfor vil man ikke vaccinere med vaccinen de næste 14 dage.

- Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca, siger han.

Ny vaccinekalender udskydes

Pausen med vaccinen betyder, at der er lavet en ny vaccinationskalender, hvor AstraZeneca-vaccinen slet ikke indgår.

Planen lyder nu, at alle danskere over 16 år, der vil vaccineres, nu forventes at være færdigvaccineret 15. august. Tidligere var datoen 18. juli.

Statsministeren er ærgerlig over nyheden om at sætte AstraZeneca på pause, men er alligevel optimistisk inden sommeren, fortæller hun på et doorstep.

- Jeg tror på en sommer med nærmest et normaliseret Danmark. Det tør jeg godt sige i dag, hvis danskerne fortsat lader sig teste og vaccinere, siger Mette Frederiksen (S).

Udmeldingen kommer, selvom vaccinationerne med AstraZeneca nu suspenderes for at undersøge bivirkninger. Mette Frederiksen vurderer dog, at udrulningen af vaccine går godt trods bump på vejen.

Ritzau / ibs

https://www.dknyt.dkartikel/danmark-saetter-astrazeneca-vaccinationer-paa-pause