Crowdfunding skal hjælpe museum på vej
Foto: Rendering af museet Flugt, BIG

Crowdfunding skal hjælpe museum på vej

Efter stor folkelig interesse går Vardemuseerne nu alternative veje for at finansiere et kommende flygtninge-museum ved Oksbøl.
16. DEC 2019 10.26

VARDE: I dag begynder en crowdfunding kampagne i Danmark og Tyskland, der skal samle 500.000 kr. til det Museet Flugt, som efter planen skal opføres ved Oksbøl og skal formidle historie om danmarkshistoriens største flygtningelejr, der på sit højeste var Danmarks 5. største by og skal rumme aktuelle internationale flygtningehistorier, oplyser Varde Kommune.

- Vi oplever en stor folkelig interesse for Flugt. Ikke mindst blandt tyskerne, der kommer og spørger os, hvordan de kan hjælpe med at realisere museet. Det rører os meget, at folk gerne vil bidrage, og det giver vi dem nu en direkte mulighed for, siger Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne. 

I perioden 11. februar til 5. maj 1945 modtog Danmark cirka 250.000 tyske flygtninge fra krigens østfront, primært kvinder, ældre og børn. På et tidspunkt boede 36.000 tyske krigsflygtninge i flygtningelejren nær Oksbøl, hvilket betød, at lejren i praksis var Danmarks 5. største by.

Etableringen af museet forventes at løbe op i omkring 100 mio. kr., og cirka halvdelen af finansieringen er nu på plads. Det sker blandt andet efter den tyske Forbundsdag har doneret 1,3 mio. euro til projektet (9,75 mio. kr.). Projektet er derudover støttet af Varde Kommune og er på finansloven foruden støtte fra en række fonde. 

Det er håbet, at museet slår dørene op i efteråret 2021. Museet er tegnet af Bjarke Ingels, som også stod bag Tirpitz i Blåvand, der ligeledes ligger i Varde Kommune. 

esl

Følg GoFundMe-kampangnen her.

 

https://www.dknyt.dkartikel/crowdfunding-skal-hjaelpe-museum-paa-vej