DK Nyt
Coronapressemøde med bøn om tålmodighed
Statsministerens ansigt var lagt i alvorlige folder, da dagens pressemøde indledtes med afspritning af hænderne.
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Coronapressemøde med bøn om tålmodighed

Danskerne slap for yderligere restriktioner, men blev bedt om at have tålmodighed, da Mette Frederiksen onsdag talte til nationen. Patientrettigheder genindføres.
24. FEB 2021 18.06
TEMA: Corona

Onsdag eftermiddag åbnedes dørene til Spejlsalen nok en gang, og statsministeren trådte ind.

Ikke med et budskab om ned- eller oplukning, men med besked om at hænge i og have tålmodighed.

- Jeg vil i dag gerne tale til jer, der er ved at være godt trætte af corona og nedlukningen. Til jer, der spørger til, hvorfor det ene kan åbne, men ikke det andet. Og til jer, der er bekymrede for, om der åbnes for meget og om sundhedsvæsnet kan følge med.

- Pandemien tester vores udholdenhed, vores tålmodighed og desværre også i stigende grad vores sammenhold, indledte Mette Frederiksen.

Statsminsteren italesatte utilfredsheden med de regionale forskelle i genåbningen, men fastslog samtidig:

- Når vi er nødt til at leve med, at noget er ulogisk, er det fordi, vi stadig kun har et begrænset råderum.

Patientrettigheder genindføres 

Patientrettighederne som udredningsretten og behandlingsgarantien genindføres fra på mandag, fortalte statsminsteren. Det er aftalt med Danske Regioner, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Vi har bragt os hen et rigtigt godt sted, hvor der er rum til at åbne og samtidig have et sygehusvæsen, der er intakt og kan håndtere covid og alle de andre patienter med sygdomme, som sundhedsvæsenet også skal kunne behandle og håndtere, siger sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.

Genåbningen er en kalkuleret risiko

Mette Frederiksen kaldte den genåbning, som justitsminister Nick Hækkerup, sundhedsminister Magnus Heunicke og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil præsenterede i formiddag, for en "kalkuleret risiko".

Det er dog ikke et brud med det forsigtighedsprincip, som har været central for regeringens beslutninger under coronaepidemien.

- Når vi vælger at genåbne yderligere, så er det fordi, at vi har været i gang i snart et år. Og der, hvor nedlukningen rammer hårdest, begynder det at have alvorlige konsekvenser. Derfor løber vi en kalkuleret risiko, sagde Mette Frederiksen.

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum fastslog på pressemødet, at genåbningen er sundhedsfaglig forsvarlig.

https://www.dknyt.dkartikel/coronapressemoede-med-boen-om-taalmodighed