DK Nyt
Byrådsmedlem må gerne passe sin post fra Tyrkiet lidt endnu
Hediye Temiz (R) må fortsat passe sit hverv fra Tyrkiet, indtil Østdanmark genåbner, fastslog borgmesteren.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen, Ritzau Scanpix

Byrådsmedlem må gerne passe sin post fra Tyrkiet lidt endnu

DF i Albertslund ville indkalde suppleant for radikalt byrådsmedlem, som har været i Tyrkiet siden midt i marts. Men det blev afvist.
28. MAJ 2020 11.26
TEMA: Corona

ALBERTSLUND: Er det i orden, at et byrådsmedlem har opholdt sig i Tyrkiet siden marts, uden at der bliver indkaldt en stedfortræder?

Nej, mener Dansk Folkeparti i Albertslund, som derfor havde rejst det som et punkt på byrådets møde tirsdag.

Anledningen er, at det radikale byrådsmedlem Hediye Temiz har opholdt sig hos sin mor og sine bedsteforældre i Tyrkiet under coronakrisen. Ifølge styrelsesloven skal der indkaldes en stedfortræder, hvis et medlem er forhindret i at passe sit hverv i mindst en måned, og det mente DF var tilfældet her.

DF argumenterede med, at det har været muligt at rejse hjem fra Tyrkiet, hvis hun ønskede det. 

Borgmesteren bestemmer

Borgmester Steen Christiansen (S) fastholdt imidlertid, at en bekendtgørelse fra 22. marts har givet borgmestre bemyndigelse til at beslutte, at udvalgs- og byrådsmøder gennemføres som videomøder. 

- Det er borgmesteren, der har ansvaret, og jeg har besluttet, at møder kan foregå digitalt, indtil regering og folketing beslutter også at lukke den østlige del af Danmark op. Den mulighed gælder for alle, uanset hvor de måtte befinde sig, sagde han på mødet, som i øvrigt denne gang foregik fysisk i byrådssalen, men med mulighed for at deltage digitalt.

Overvåget?

DF havde blandt skrevet i sin indstilling: 'Desuden må man formode, at al kommunikation fra Tyrkiet bliver overvåget, så det må i sig selv give stof til eftertanke.'

Det argument mødte en vis lydhørhed hos blandt andet De Konservative, som kaldte det en tricky sag.

- Jeg forstår godt, I rejser sagen. Udvalgsmøder er fortrolige, og hvis vi smider os rundt omkring, så ved jeg ikke, hvor fortroligt det er, sagde Lars Gravgaard (K).

Personsag

Til gengæld kritiserede både han og andre, at det er blevet til en personsag. Blandt andet havde DF i sit forslag henvist til, at man på Facebook kunne følge med i, 'hvordan hun nyder ferien i luksus lejlighed og har travlt med at sælge boliger i Alanya'.

- Hun har kun misset ét møde i 2020, og andre har misset to tredjedele af deres møder. Hvorfor så lave dette til en sag i kommunalbestyrelsen? Jeg forstår ikke, I vil synke så dybt. Det drejer sig jo kun om, hvilket land hun sidder i. Det gør det her til en ubehagelig personsag, sagde Niels Jensen (S).

- Vi kan diskutere regler for, hvor meget man må sidde hjemme, men hvor man sidder, det er ligegyldigt, sagde han. 

Forslag bortfaldt

Steen Christiansen havde stillet et ændringsforslag om, at man tog hans beslutning til efterretning. Det blev vedtaget med støtte fra Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Alternativet undlod at stemme.

Dermed bortfaldt forslaget fra DF, og Hediye Temiz kan fortsætte sit arbejde fra Tyrkiet indtil den østdanske genåbning, som står til at træde i kraft 8. juni. Eller allersenest til 1. juli, når bekendtgørelsen om corona-undtagelser ikke længere gælder.

Hediye Temiz (R) var i øvrigt afløst af sin stedfortræder under mødet, fordi hun var inhabil, oplyste borgmesteren ved mødets start. Ifølge det skriftlige referat skyldes hendes fravær dog, at hun 'ikke kunne deltage virtuelt på grund af tekniske omstændigheder'. 

https://www.dknyt.dkartikel/byraadsmedlem-paa-passe-sin-post-fra-tyrkiet-lidt-endnu