DK Nyt
Bygning af vindmøller på land topper

Bygning af vindmøller på land topper

Der er for alvor kommet gang i vindmølle-byggeriet i Danmark, viser opgørelse fra Vindmølleindustrien. Der er dog samtidig også kritik af kommunernes nølen med planlægningen for vindenergien

I 2010 blev der bygget vindmøller svarende til 157 MW på land, og det er det højeste antal i otte år, fortæller brancheorganisationen Vindmølleindustrien i sit seneste nyhedsbrev.

I alt blev der i 2010 installeret 362 MW i Danmark, hvor de 157 MW blev installeret på land. Det er en stigning på ca. 40 MW i forhold til året før. Det bringer smilene frem hos Vindmølleindustrien, der dog ikke er overrasket over tallene.

- Vi var godt klar over, at aktiviteten ude i kommunerne var høj i 2010 og at den fortsat er det. Men derfor er der alligevel alt god grund til at glæde sig over, at de fleste kommuner tager deres ansvar med at planlægge for vindmøller alvorligt. Det er der også behov for, hvis vi skal indfri regeringens målsætning for 2020, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

De nye 157 MW er blevet sat op i ialt 11 kommuner. Samtidig er der dog en række kommuner, der har sat planlægningen med vindmøller i bero eller indført særregler, der reelt stopper for udbygningen med vindkraft.

Det får vindmølle-direktøren til at kalde på solidaritet hos kommunerne.

- Det kan ikke nytte noget, at enkelte kommuner ikke deltager aktivt i planlægningen for vedvarende energi og blot kigger til, at nabokommunen bidrager. Det er alle kommuner, som kan have vindmøller, der har en planlægningspligt, slutter Jan Hylleberg.

Formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg, Martin Damm (V), og borgmester i Kalundborg Kommune, glæder sig over resultatet, men er ikke overrasket.

- Nej, det er jeg faktisk ikke. Man får tit hæftet sig ved de kommuner, hvor det ikke går. Men der er jo mange steder, hvor det går igennem. Og der er meget mere på vej. I min egen kommune har vi netop vedtaget endelig lokalplan for 36 MW. To gange seks møller, siger Martin Damm til Vindmølleindustriens nyhedsbrev.

De 154,9 MW på land blev installeret i i alt 11 kommuner: Ringkøbing-Skjern, Vesthimmerland, Aabenraa, Holstebro, Lemvig, Rebild, Kerteminde, Jammerbugt, Langeland, Næstved og Allerød. Derudover blev der installeret i alt 207 MW på havet.

mou

 

https://www.dknyt.dkartikel/bygning-af-vindmoeller-paa-land-topper