Fra venstre: Tønders borgmester Henrik Frandsen (V), Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V), Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Vardes borgmester Erik Buhl (V)
Foto: John Randeris, Ritzau Scanpix

Borgmestre accepterer elmotorvej: Færre får udsigt til luftledninger

Syd- og vestjyske borgmestre finder det spiseligt at etablere ny jysk elmotorvej, når gamle master rives ned

En række borgmestre i Syd- og Vestjylland har været blandt de skarpeste kritikere af udsigten til nye højspændingsmaster gennem landskabet. Men planen fra energiminister Lars Christian Lilleholt (V) om at rive nogle andre højspændingsmaster med lavere spænding ned som plaster på såret har formildet dem.

- Det er en nødvendig løsning. Ohms lov kan vi jo ikke lave om på, ikke engang i Folketinget. Vi ved, at vi har brug for den strøm for grøn omstilling og for forsyningssikkerhed. Så på den måde er det her nødvendigt, siger Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune.

Eksperter har konkluderet, at det ikke er muligt at kabelføre mere end 15 pct. af en kommende 170 kilometer lang elmotorvej fra Holstebro til grænsen.

Elmotorvejen skal sikre, at den grønne strøm fra eksempelvis havvindmøller kan optages i elnettet. Hvis man kabellægger mere end 15 pct. af 400-kilovolt-ledningerne, øger det risikoen for, at der kommer elektrisk støj på ledningerne.

Så energiministeren holder fast i de nye master, der vil rage 35 meter op i landskabet. Til gengæld vil energiministeren med et folketingsflertal i ryggen komme syd- og vestjyderne i møde ved at kabellægge 150-kilovolt-kabelnettet.

Imødekom sydvestjysk pres
Det er nogle mindre master, typisk 20-30 meter høje og 10 meter brede. Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ser det som en imødekommelse af presset fra Syd- og Vestjylland.

- Jeg ser det som resultatet af en stor folkelig bevægelse i Vestjylland, der har været bekymret for den her proces, siger Jesper Frost Rasmussen.

Men fremrykker man ikke bare en kabellægning, som alligevel ville være kommet?

- Jeg tror, at 150-kilovolt-forbindelsen ville blive kabellagt. Men der er ingen, der ved, om det ville være om 10 eller 20 år. Nu bliver de så kabellagt her som et af de første steder i Danmark. Det synes jeg er en fin løsning, siger Jesper Frost Rasmussen.

Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), anerkender, at ministeren 'har lagt sig i selen for at finde en løsning'.

- Men lige præcis i Tønder får borgerne mindst ud af det. Samlet set får vi cirka lige så mange kilometer luftledninger før og efter den her manøvre, siger han.

Henrik Frandsen håber, at kommunen derfor vil blive tilgodeset, når man skal finde de 15 pct. af den 170 kilometer nye kabelmotorvej, der kan lægges i jorden.

De nye højspændingsmaster skal stå klar i 2023. De bliver opsat i takt med, at de nuværende 150-kilovolt-ledninger kommer i jorden.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/borgmestre-accepterer-elmotorvej-faerre-fr-udsigt-til-luftledninger