Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger en virksomhed i Halsnæs Kommune
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Borgmester om vedtaget politisk spærretid: Uskreven regel i kommuner

Halsnæs Kommune har vedtaget politisk spærretid i de sidste tre uger af valgkampen.
24. JAN 2019 6.30

HALSNÆS: I Halsnæs Kommune skal det være slut med, at folketingspolitikere besøger for eksempel folkeskoler og plejehjem, når de fører valgkamp. Onsdag har økonomiudvalget i kommunen stemt nye retningslinjer for valgkampe igennem. Det betyder, at lokalpolitikerne vil afvise folketingspolitikere, der vil besøge offentlige institutioner i de sidste tre uger inden det næste folketingsvalg.

- Den sidste del af en valgkamp er intensiv, og der er mange kandidater, som ønsker at profilere sig, men det skal ikke ske på bekostning af medarbejdere eller brugere på de kommunale institutioner, siger borgmester Steffen Jensen (S) til Frederiksborg Amt Avis.

Selvom det har vakt opsigt, er det ikke noget nyt, siger Steffen Jensen (S). Han mener, at det er en uskreven regel i flere kommuner.

- Vi har diskuteret det her tema, fordi vi mener, at de uskrevne regler, der er i rigtig mange kommuner, måske lige så godt kan komme ud i lyset. Så vi kan få fortalt, hvordan det er smart at føre valgkamp, så man tager hensyn til kommunale medarbejdere og borgere, siger han til Ritzau.

Men kan man overhovedet forbyde besøg fra landspolitikere?
Men selvom Halsnæs Kommunes intentioner er gode, er retningslinjerne problematiske, mener Roger Buch, chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Der er gode intentioner i at beskytte medarbejderne i en valgkamp, men det er problematisk, når det sker ved at indskrænke både ytringsfrihed og mødefrihed. Så går man ind og piller ved noget fundamentalt og principielt ved et demokrati. Spørgsmålet er, om man overhovedet kan forbyde besøg fra folketingspolitikere, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

- Det er rigtig nemt at sige, når man ikke er ude i den praktiske virkelighed. Jeg er ikke sikker på, at han har læst de retningslinjer, vi har vedtaget. Det kræver ret mange kræfter at have et enkelt besøg. Hvis man siger ja til den første politiker, kan jeg så som borgmester sige nej til de næste 20?, siger borgmester Steffen Jensen (S) til Ritzau.

I november sidste år afgjorde Ankestyrelsen, at man ikke kan forhindre siddende kommunalbestyrelsesmedlemmer i at besøge kommunale institutioner op til et valg, men afgørelsen nævner intet om folketingspolitikere.

Til TV2 siger folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), at beslutningen gør hende 'harm'. Kalundborg, Køge og Mariagerfjord har tidligere meldt ud om lignende tiltag.

Ritzau / eo

https://www.dknyt.dkartikel/borgmester-om-vedtaget-politisk-spaerretid-uskreven-regel-i-kommuner