DK Nyt
Børnehospice plaget af mobning og koks i ledelsen
Lukashuset åbnede i 2015.
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Børnehospice plaget af mobning og koks i ledelsen

Danmarks eneste børnehospice har fået påtale for dårligt arbejdsmiljø, viser rapport fra Arbejdstilsynet. Konkrete tiltag skal sikre, at det ikke sker igen, siger leder.

Grov mobning, interne problemer i ledelsen og chefer, der finder fejl i stedet for at støtte.

Det er under de forhold, de ansatte ved Lukashuset - et hospice for børn og unge i Hellerup - har arbejdet og ydet pleje til døende eller alvorligt syge. Det afslører de ansatte og ledelsen i en ny rapport fra Arbejdstilsynet, som TV2 Lorry har fået aktindsigt i.

I rapporten beskrives det blandt andet, at medarbejdere har været udsat for mobning gennem flere måneder på en måde, der har været 'nedværdigende, krænkende og sårende'. En ansat har været særligt udsat for mobning og har ifølge ansattes udtalelser været 'udnyttet og brugt' som 'kuli' - et stærkt nedsættende udtrykt for en stik-i-rend-dreng fra datidens Indien og Kina.

TV 2 Lorry har bedt professor i arbejdsmiljø Peter Hasle om at se tilsynsrapporten igennem, og han kalder arbejdsmiljøproblemerne for 'veldokumenterede'.

- Det fremgår, at ledelsen er enig i, at det eksisterer. Det springer i øjnene, at ledelsen - indtil Arbejdstilsynets besøg - har forholdt sig passivt og ikke har gjort noget, siger Peter Hasle til TV 2 Lorry.

Kan have kaft konsekvenser for beboerne
Arbejdstilsynet besøgte Lukashuset i juni og september 2019 og kvitterede den 5. november med en rød smiley og et påbud om at rette op på arbejdsmiljøproblemerne.

Det er Peter Hasles vurdering, at de problemer kan have haft konsekvenser for den daglige kontakt med Lukashusets fire beboere og deres familier.

- Beskrivelser af arbejdsmiljøet på stedet betyder, at kvaliteten af arbejdet bliver forringet. Beboerne på stedet bliver mødt af et personale, som i mindre grad er i stand til at hjælpe dem med de kriser, de står i, fordi de ansatte ikke har det personlige overskud, som er nødvendigt, siger Peter Hasle.

Ansatte oplyste også, at fortrolige snakke blev 'videregivet til ledelsen bag deres ryg', mens de ansatte også fortalte, at det ikke har 'ændret situationen at kontakte ledelsen'.

I Arbejdstilsynets rapport 'bekræfter og/eller tager ledelsen oplysningerne til efterretning', ligesom de bekræfter mobbeproblemet.

I Dansk Sygeplejeråd kalder næstformand i Kreds Hovedstaden, Hanne Krogh, sagen for alvorlig.

- Mobning er så invaliderende. Det er rigtig ærgerligt, og jeg håber, at ledelsen tager det alvorligt, siger Hanne Krogh til TV 2 Lorry.

Arbejdstilsynet har givet Lukashuset et påbud, der tvinger institutionen til at rette op på mobbeproblemerne.

Ingen klare ansvarsområder
Foruden mobning fremgår det også i rapporten, at ansatte har ment, at der ikke har været klare ansvarsområder i det daglige arbejde, som er med til at skabe konflikter mellem de ansatte. Det har ført til, at ansatte 'modtager beklagelser fra pårørende', står der i rapporten.

De ansatte efterlyste i rapporten også et 'støttende og respektfuldt samarbejde mellem ansatte og ledelse'. Ledelsen bakkede eksempelvis ikke op i svære situationer. Ansatte oplevede i stedet 'at blive udsat for kritik og fejlfinding', står der i rapporten.

Ledelsen i Lukashuset har efter Arbejdstilsynets besøg 'nu igangsat tiltag for at løse problemerne med mobning' med blandt andet en mobbepolitik, temadag og en intern undersøgelse, skriver de i et høringssvar.

Ny daglig leder
Hospicechef Thomas Feveile vil i dag ikke lade sig interviewe, men har fremsendt en skriftlig udtalelse til TV 2 Lorry, hvor han blandt andet forsikrer, at mobningsproblemerne er kommet til livs. Han oplyser samtidig, at Lukashuset har fået en ny daglig leder fra 1. januar 2020.

'I forbindelse med et besøg fra Arbejdstilsynet i 2019 blev ledelsen gjort opmærksom på, at en eller flere medarbejdere havde været udsat for mobning fra en bestemt menig medarbejder', skriver han til TV2 Lorry.

Men i Arbejdstilsynets rapport står der, at 'ledelsen oplyser, at de er bekendt med problematikken omkring mobning særligt fra en ansat til en anden'.

Lukashuset er lige nu det eneste børnehospice i Danmark og drives af Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen. Det er en selvejende institution, der hvert år får milliontilskud af staten, og har før været evalueret i rosende vendinger i årsrapporter.

Lukashuset skal efterkomme kravene fra Arbejdstilsynet senest 15. april 2020.

ibs

https://www.dknyt.dkartikel/boernehospice-plaget-af-mobning-og-koks-i-ledelsen