DK Nyt

Ministeriel vejledning:
Børn og elever bør afvises efter ferier i udlandet

Skoler og daginstitutioner 'kan og bør' afvise at tage imod børn og elever, som kommer hjem fra ferie i andre end de tilladte lande, lyder det fra Børne- og Undervisningsministeriet.
11. JUN 2020 11.25
TEMA: Corona

Hvis børnefamilier over sommeren tager på ferie uden for Tyskland, Island, Færøerne eller Norge, kan det betyde, at børnene efterfølgende skal i 14 dages karantæne fra skole eller daginstitution.

Dagtilbud, skoler, gymnasier, erhvervsskoler og andre uddannelsesinstitutioner mv. 'kan og bør' nemlig afvise at modtage et barn, en elev eller en kursist af sundhedsmæssige grunde.

Det fremgår af Børne- og Undervisningsministeriets nyhedsbrev til grundskolerne. Her er samlet svar og spørgsmål for ugerne 23 og 24, som omhandler grundskolen og har relevans for undervisnings- og daginstitutionsområdet.

Ulovligt fravær kan være ok

Elever og andre, som har været væk pga. udlandsophold kan både få lovligt og ulovligt fravær for de 14 dages karantæne. Det kommer an på rejsens formål.

Hvis det fx skyldes et besøg for samvær med en forælder bosat i udlandet, kan det tælle 'som en udeblivelse fra undervisning med fysisk tilstedeværelse af sundhedsmæssige grunde'. Disse elever skal også tilbydes fjernundervisning.

Hvis fraværet derimod skyldes en ikke-nødvendig rejse, vil perioden hjemme tælle som ulovligt fravær. Eleverne skal registreres som fraværende og ikkt tilbydes fjernundervisning. 

Svært at håndhæve

Det kan dog blive svært at håndhæve retningslinjerne. Det mener Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

- Man skal som skoleleder gøre forældrene opmærksomme på reglerne og lægge det på Aula, siger han til Jyllands-Posten.

- Det svære er at vide, om folk har været afsted. Får man mistanke om det, må man ringe til forældrene og spørge. Man kan ikke tillade sig at spørge børnene, det er ikke rimeligt.

Ifølge Ritzau opfordrer Danmarks Lærerforening til, at de enkelte kommuner tager stilling til, hvordan retningslinjerne skal administreres. Det samme mener pædagogernes fagforening, Bupl. Det skal ifølge foreningerne sikre, at det ikke bliver den enkelte skole eller institution, der skal fortolke retningslinjerne.

De Radikales undervisningsordfører, Anne Sophie Callesen, forholder sig meget kritisk over for de nye anbefalinger.

- Anbefalingen pålægger skolerne en helt urimelig kontrolopgave, siger hun til Ritzau.

 

Hent hele brevet hos Børne- og Undervisningsministeriet

https://www.dknyt.dkartikel/boern-og-elever-boer-afvises-efter-ferier-i-udlandet